Másfél milliós bírságot kapott a katasztrófavédelem, mert politikai nézetei alapján rúgtak ki egy alkalmazottat

politika
2016 június 06., 17:51
comments 185

Az Egyenlő Bánásmód hatóság igazat adott annak a férfinak, akit 2010 októberében azért rúgtak ki a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, mert baloldali nézeteket vallott.

Mikor a férfit elküldték, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője még meg is jegyezte neki, hogy a munkája minőségével és minőségével nem volt problémájuk, inkább morális okok vezettek a döntéshez. Egyrészt kiderült, hogy az egyik miskolci körzetben önkormányzati képviselőnek indult, amit a munkahelyén nem jelentett be. Az erről készült hangfelvételen azt is elmondja, hogy „ráadásul most – hogy is mondjam csak – a kormány politikai meggyőződésével nem feltétlenül azonos irányba politizálsz, így hát ez annyira nem népszerű.

A férfi azt követően tett panaszt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, hogy a Miskolci Törvényszék kimondta, hogy jogellenesen rúgták ki. Annak ellenére, hogy 2010-ben tényleg jelöltként indult az egyik helyi körzetben, szolgálati jogviszonya alatt nem volt tagja egyik pártnak sem, és közszereplést sem vállalt. Azt ugyanakkor elismerte, hogy tényleg inkább balra húz.

Mikor a megyei igazgatónak be kellett számolni az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt a lépésről, azt mondta, a férfi eltávolításának oka nem a férfi politikai tevékenységének iránya, hanem a ténye volt. A hangfelvételen elhangzottakról pedig annyit fűzött hozzá, hogy

„ha valaki baloldali érzelmű, hogyan tudna hivatásosként az esküje alapján szolgálni egy nézeteivel nem egyező rendszert?”

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megerősítette a férfi szolgálati viszonya alatt nem viselt tisztséget egy pártban sem, párt nevében, érdekében közszereplést sem vállalt, ennek ellenkezőjére pedig a főnökei semmilyen bizonyítékot nem mutattak fel, mikor elküldték.

Megállapították, hogy baloldali politikai nézetei miatt rúgták ki, emiatt érte hátrányos megkülönböztetés, ezért a katasztrófavédelmi igazgatóságot másfél millió forint bírsággal sújtották. (Nol.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.