Esik a devizatartalék, mintha nem lenne holnap

gazdaság
2016 június 07., 09:05
comments 132

2015 januárban még 12 ezer milliárd forint volt, most viszont – pontosabban a most kiadott áprilisi adatok szerint– már csak 8843 milliárd forint a devizatartalék, derült ki az MNB adataiból. Ez hétéves mélypont, utoljára 2009-ben volt ilyen kevés devizája a jegybanknak.

Ez márciushoz képest is közel egymilliárd eurós csökkenést jelent.

A csökkenés azért is talányos, mert az állam nem fizetett vissza nagyobb külföldi tartozást abban a hónapban, ami magyarázta volna a visszaesést.

A Portfolio.hu tegnapi cikke szerint nem elképzelhetetlen, hogy a jegybank öncélú devizaműveleteket hajt végre, aminek csak az a célja, hogy a devizatartalék mostani árfolyamhoz képest kedvezőbb bekerülési értékén elérhető nyereségeset learassa.

Igaz, a magyar kormány és a jegybank közös programja az önfinanszírozás, aminek keretében a devizaadósságot forintra cserélik, a viszonylag drágán finanszírozott devizatartaléknak a mértékét pedig csökkentik – ez szintén magyarázza a devizatartalék apadását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.