A Microsoft már akkor tudhat a rákról, amikor a beteg még csak sejti

tudomány
2016 június 08., 07:44
comments 94
photo_camera Fotó: Ben Franske / Wikipedia

Eric Horvitz és Ryen White, a Microsoft kutatói és John Paparrizos, a Columbia Egyetem diákja tanulmányt jelentettek meg egy onkológiai kiadványban, amiben arról írnak: a tech-vállalat Bing néven ismert keresőmotorja segítségével sok esetben azelőtt képesek azonosítani a hasnyálmirigyrákot, mielőtt az érintett felhasználó ezzel tisztában lenne.

Olyan keresési találatokat elemeztek, amik alapján valószínűsíteni lehetett, hogy egy felhasználó diagnosztizált hasnyálmirigyrákban szenved. Ahol ezt bizonyítottnak találták, visszafelé haladtak, és azt térképezték fel, milyen korábbi kereséseket folytattak, milyen tüneteket produkáltak azok, akiknél később az orvosok megállapították a betegséget. Az adatokat anonimizálták, így a kutatásban részt vetteket még felhasználói nevek alapján sem lehetett beazonosítani.

A kutatók szerint ilyen módszerrel az esetek akár 5-15 százalékát tudnák előzetesen azonosítani. A hasnyálmirigyrák túlélési rátája alacsony, de korai felismerés mellett az orvosok évekkel képesek meghosszabbítani a betegek életét.

A kérdés a kutatók előtt az, mit lehet kezdeni az így összegyűjtött adatokkal. Megoldás lehet, ha a felhasználók egy egészségügyi szolgáltatás részeként hozzájárulnak a keresési találataik megfigyeléséhez, hogy egyes találati kombinációk esetében a kutatók időben jelezni tudják, ha érdemes azonnal orvoshoz fordulniuk. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.