A Microsoft már akkor tudhat a rákról, amikor a beteg még csak sejti

Fotó: Ben Franske / Wikipedia

Eric Horvitz és Ryen White, a Microsoft kutatói és John Paparrizos, a Columbia Egyetem diákja tanulmányt jelentettek meg egy onkológiai kiadványban, amiben arról írnak: a tech-vállalat Bing néven ismert keresőmotorja segítségével sok esetben azelőtt képesek azonosítani a hasnyálmirigyrákot, mielőtt az érintett felhasználó ezzel tisztában lenne.

Olyan keresési találatokat elemeztek, amik alapján valószínűsíteni lehetett, hogy egy felhasználó diagnosztizált hasnyálmirigyrákban szenved. Ahol ezt bizonyítottnak találták, visszafelé haladtak, és azt térképezték fel, milyen korábbi kereséseket folytattak, milyen tüneteket produkáltak azok, akiknél később az orvosok megállapították a betegséget. Az adatokat anonimizálták, így a kutatásban részt vetteket még felhasználói nevek alapján sem lehetett beazonosítani.

A kutatók szerint ilyen módszerrel az esetek akár 5-15 százalékát tudnák előzetesen azonosítani. A hasnyálmirigyrák túlélési rátája alacsony, de korai felismerés mellett az orvosok évekkel képesek meghosszabbítani a betegek életét.

A kérdés a kutatók előtt az, mit lehet kezdeni az így összegyűjtött adatokkal. Megoldás lehet, ha a felhasználók egy egészségügyi szolgáltatás részeként hozzájárulnak a keresési találataik megfigyeléséhez, hogy egyes találati kombinációk esetében a kutatók időben jelezni tudják, ha érdemes azonnal orvoshoz fordulniuk. (New York Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.