Az ENSZ emberiességellenes bűncselekményekkel vádolja Eritrea vezetőit

Külföld
2016 június 08., 19:12
comments 175

Az ENSZ 2014-ben létrehozott egy bizottságot, aminek azt kellett megvizsgálnia, hogy az Eritreát 1990 óta uraló politikai elit kövezett-e el emberiességellenes bűnöket. A bizottság mostanra elkészítette a jelentését erről, és a válaszuk az, hogy

persze.

Úgy találták, hogy az államot irányító magas rangú hivatalnokok és a hadsereg vezetői közvetlenül is bűnösek rabszolgatartásban, jogtalan bebörtönzésekben, gyilkosságokban, eltűnésekben kínzásokban és szexuális erőszakban is. Ezekért pedig nemzetközi fórumon kell felelősségre vonni a politikai vezetőket.

A jelentés szerint a bűnök „az állam legfelső szintjeiig érnek”.

Afwerki elnök Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszterrel bratyizik 2002-ben (Wikipédia)
photo_camera Afwerki elnök Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszterrel bratyizik 2002-ben (Wikipédia)

Eritreát a Isaias Afwerki elnök 1991-es hatalomra kerülése után kiépített elit kínozza a mai napig. Az ország vezetői által elkövetett, elnézett és bátorított szörnyűségek miatt a hatmilliós országból több tízezren vándoroltak el, csak az EU tagállamaiban 47 ezer eritreai adott be menedékkérelmet. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.