Felfüggesztett fogházra ítélték a mosonmagyaróvári kórházi haláleset vádlottjait

Másfél év, végrehajtásában két év felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta szerdán a Mosonmagyaróvári Járásbíróság azt a négy férfit, akinek hanyag munkája következtében 2013 nyarán, műtét közben meghalt egy 62 éves nő, mert a nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket.

A bíróság mind a négy vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, ami azt jelenti, hogy továbbra is dolgozhatnak szakmájukban. Az ítélet nem jogerős, az ügyész az ítélet súlyosbításáért, a vádlottak felmentésért és enyhítésért nyújtottak be fellebbezést.

A bíró az ítélet indoklásakor elmondta, azért alkalmazta az azonos tartalmú büntetést mind a négy vádlottnál, mert bár megállapítható bűnösségük, az nem, hogy melyikük követett el kisebb vagy nagyobb szabálysértést. Hozzátette: a sorozatos hibák kiküszöbölhetők lettek volna, ha mindegyik vádlott szakmai tudásának megfelelően végzi a munkát.

A mosonmagyaróvári Karolina-kórházban a vádirat szerint az orvosigáz-ellátó rendszer műszaki hibája okozta egy 62 éves nő halálát 2013. július 26-án, a fordítva bekötött oxigén- és altatógázcsövek miatt. A kórház vezetője a haláleset utáni napon jelentette be, hogy műtét közben meghalt egy beteg, aznap pedig egy 31 éves nő altatásakor léptek fel komplikációk: a műszer a beteg oxigénhiányos állapotát jelezte, ezért az altatóorvos levette őt a lélegeztető gépről, és a műtétet kézi lélegeztetéssel fejezték be.

A felújított műtéti blokkot egy héttel korábban adták át úgy, hogy az orvosigáz-ellátó rendszer előírt üzembiztossági vizsgálatát elmulasztották. A szakértői vélemények szerint az úgynevezett gázazonossági próba elvégzésével a hiba kiküszöbölhető lett volna. (MTI)