Hollande attól tart, hogy megbénítják a foci-Eb-t a sztrájkoló vasutasok

Francois Hollande francia elnök figyelmeztette a szakszervezeteket, hogy ne sztrájkoljanak az Eb ideje alatt. Mivel Franciaországban továbbra is tartanak a Hollande munkaügyi reformjai elleni tiltakozások, ezért a vasutasok sztrájkja akár a pénteki francia-román nyitómeccset is veszélyeztetheti.

Az elnök szerint most mindenkinek az elsődleges kötelessége biztosítani, hogy az Európa Bajnokság zavartalanul lefuthasson. Ezért felszólított mindenkit, hogy viselkedjen felelősségteljesen, mert az állam minden eszközt kész bevetni, hogy el tudja látni a feladatait. Szerinte most a sztrájk szervezőin a felelősség.

Thierry Braillard sportminiszter szerint megvan az ideje a sztrájkolásnak is, de azt nem tartja normálisnak, ha az Eb előestéjén a szurkolók nem tudnak eljutni a meccs helyszínére.

Csakhogy a szakszervezetek vezetője,Berenger Cernon azt ígéri, folytatják a sztrájkot, ha nem lesz megegyezés. Szerinte ők nem tehetnek arról, hogy éppen most lesz a foci-Eb, itt most egy olyan társadalmi mozgalom van születőben, ami újjászervezheti az ország munkavállalóit. El akarják érni, hogy a kollektív szerződések lehetősége mindenki előtt nyitva álljon. (BBC)