Erőszakmentes, de kemény harcot ígérnek a tanárok

oktatás
2016 június 11., 14:29
comments 177

Szombat délután zajlott a Tanítanék Mozgalom tüntetése a kormány oktatáspolitikája ellen. A vonulásos rendezvényen az esős idő ellenére is több ezren gyűltek össze az Index tudósítása szerint.

A beszámoló szerint Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője arról beszélt, hogy sokat türtek, sokat beszéltek, de nem értek el semmit. 25 követelésükből 19-ben értek el kisebb kompromisszumokat, de a kormány nem fogalta ezeket jogszabályba, ezért nincs garancia sem.

Gallóné szerint megoldási javaslatokkal is előálltak, de Balog Zoltán jelezte, hogy rendszerszintű változásra nincs szükség. Voltak olyan követelések is, melyekben a kormány nem engedett: a szabad tankönyvválasztás, a pedagógusok óraszámának csökkentése vagy a tankötelezettség 18 éves korról történő leszállítása.

A vonulás után Pukli István arról beszélt, hogy a Tanítanék Mozgalom radikális üzemmódba vált, Gandhi tanítása alapján. Erőszakmentes, de kemény harcot ígért.

A lap beszámolója szerint azt mondta:

Nálatok a pénz, a média, a fegyver, de a tudás az igazi hatalom és a nép is velünk van.

A Fidesz szerint nem

A Fidesz-frakció szerint a pedagógusok többsége felismerte, hogy csak fel akarják őket használni azok, akik sorra visszautasították a párbeszédet a kormánnyal, a tárgyalások helyett pedig politikai tüntetéseket és utcai akciókat szerveznek.

A nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselőcsoportja az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, a napközben zajló pedagógustüntetésre reagálva hangsúlyozta, a baloldal kormányzása alatt mindig csak elvette a pénzt az oktatástól, eladósította és csaknem csődbe vitte az iskolákat fenntartó önkormányzatokat, több száz iskolát zártak be, és több ezer tanárt tettek az utcára.

Fotó: Mohai Balázs/MTI
photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI

Kiemelték, a Fidesz-kormány a rendszerváltás utáni legnagyobb pedagógus-béremelést indította el, amivel átlagosan 50 százalékkal emelkedik a tanárok bére. A béremelés idén és jövő ősszel is folytatódik és bérrendezés kezdődik az oktatást segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozóknak is, tették még hozzá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.