Győzelembe hajszolták csapatukat a fantasztikus wales-i szurkolók

foci
2016 június 11., 18:08
comments 28
Gareth Bale becsavarja. Fotó: AFP / BELGA PHOTO / BRUNO FAHY.
photo_camera Gareth Bale becsavarja. Fotó: AFP / BELGA PHOTO / BRUNO FAHY.

Két EB-újonc ütközött a torna második napján Bordeaux-ban, és úgy is mentek ki a pályára, mint akik pontosan tudják: ezt a meccset kell megnyerni a továbbjutáshoz, mert az oroszok és az angolok ellen ennél csak nehezebb lesz. Abban is hasonlított a két csapat, hogy mindkét oldalon leginkább egy világsztártól várták a megváltást: Wales elsősorban Gareth Bale-ben bízott, túloldalt Marek Hamsik, a Napoli extravagáns középpályása vezette a sorokat.

A 37 ezres stadionban a wales-i szurkolótábor hihetetlen hangulatot teremtett, és ugyan bőven lehetett üres helyeket látni a Felix Bollaert lelátóin, az atmoszférán ez egyáltalán nem érződött.

Bekezdtek a csapatok, és rögtön a két klasszis volt a főszereplő: Hamsik már a 3. percben óriási helyzetbe került, de lövését Davis a gólvonalról kikanalazta. Ez volt eddig a legnagyobb mentés az EB-n, de valószínűleg a végelszámolásnál is bekerül a legszebb védőmegmozdulások közé.

Aztán a 10. percben szabadrúgáshoz jutottak a wales-iek, és Gareth Bale szépen csavart a kapu jobboldalába jó 26 méterről. Matúš Kozáčik kapus alaposan benne volt a gólban, rossz irányba indult, de még így is visszaérhetett volna, mert nem ment sarokra a lövés.

Előzetesen azért a szlovákoktól lehetett többet várni: a felkészülés során elég meggyőző játékkal verték idegenben 3-1-re a világbajnok németeket, Wales közben simán 3-0-ra kikapott a svédektől, kikaptak az ukránoktól is, és az észak-írekkel is csak egy 1-1-re futotta tőlük.

Ehhez képest az északiak sokkal összeszedettebbek voltak: a feltolt Bale mögött Ramsey és Allen helyenként ügyesen kombináltak, a szlovákokat meg annyira lebénította a bekapott gól, hogy a félidő végéig komolyabb helyzetük sem volt.

A második félidőben negyed óráig nem sok minden változott, de aztán kettős cserét vállalt Ján Kozák kapitány és ez nagyon bejött, Mák passzából Onrej Duda első labdaérintésből gólt lőtt.

Megindultak ettől a szlovákok: pár perccel később Hamsiknak majd Máknak volt jó lövése. Úgy tűnt, sikerült átvenni a meccs irányítását, de ez csak 15 percig tartott. Ramsey előbb nagy helyzetben fölé fejelt a 73. percben, aztán a 81. percben is ő indult meg, és a szintén csereként beállt Hal Robson-Kanu valahogy besimította a labdát a bal alsóba.

A szlovákok nem estek szét, volt még egy nagy helyzetük a 85. Percben, de Nemec a kapufára fejelt.

Nem volt nagy futballünnep, a meccs második félidejében kifejezetten sokat hibáztak a játékosok. Néhány jelenetnél lehetett érezni, hogy ez nem feltétlenül világtorna-színvonal, viszont a küzdelem nagy volt, és az is kiderült, micsoda hangulatot képes teremteni két olyan szurkolótábor, amelyik először hajszolhatja sajátjait egy EB-n.

Nem kell leírni teljesen a szlovákokat, a csütörtöki Wales-Anglia meccs pedig egyszerűen kihagyhatatlan lesz.

Wales-Szlovákia 2-1 (1-0)

Bordeaux, Stade de Bordeaux, 37 831 néző, v.: Kim Thomas Haglund (norvég)Gól: Bale (10.), Robson-Kanu (81.), illetve Duda (61.)

Wales: Ward - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Edwards (Ledley, 69.), Ramsey (Richards, 88.), Taylor - J. Williams (Robson-Kanu, 71.), Bale

Szlovákia: Kozácik - Pekarík, Skrtel, Durica, Svento - Mak, Kucka, Hrosovsky (Duda, 60.), Hamsík, Weiss (Stoch, 83.) - Duris (Nemec, 60.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.