Hatalmas városok romjait fedezték fel a kambodzsai dzsungel alatt

Az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb régészeti felfedezése lehet, amit hivatalosan csak hétfőn fognak bejelenteni kutatók, de a Guardian már szombaton lelőtte a poént. E szerint több olyan középkori város romjait sikerült most megtalálni Kambodzsában, Angkor Wat templomváros közelében, melyek eddig ismeretlenek voltak a számunkra.

Az ausztrál régész, Damian Evans felfedezése majd a Journal of Archaeological Science című folyóiratban fog megjelenni, de azt már tudni róla, hogy levegőből alkalmazott lézeres technológiával sikerült a 900-1400 éves városok romjaira bukkanni a trópusi esőerdő alatt.

Állítólag egyes városromok akkora kiterjedésűek, mint a jelenlegi főváros, Phnompen.

Angkor Wat (AFP PHOTO / Alex Ogle)

A kutatás során egy 1900 négyzetkilométeres területet vizsgáltak át, és az eddigi eredmények alapján elképzelhető, hogy a 12. században itt feküdt a világ legnagyobb birodalma.

Azt már egy ideje sejteni lehetett, hogy egy város feküdhetett a Kulen hegy alatt, ezt már Evans és csapatának 2012-es eredményei is igazolták. Akkor az Európai Kutatási Tanács finanszírozott további kutatásokat a számára, ennek eredményeit mutatja majd be hétfőn Londonban.

Az eredményekből az is kiderül, hogy az itt fekvő városokban olyan vízelvezető rendszert építettek ki, amiről azt gondolták eddig a történészek, hogy ilyen technológia még évszázadokig nem is létezett. A felfedezések jelentősen átalakíthatják azt is, amit a khmer birodalom történetéről eddig tudhattunk.

A városok felfedezéséhez helikopterekről vettek lézeres rétegmintákat az erdő felett. Régészek egybehangzó állítása szerint ez lehet az elmúlt időszak legfontosabb felfedezése. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.