Halállal fenyegetnek 11 török származású német parlamenti képviselőt

Külföld
2016 június 12., 05:38
comments 305

Rendőrségi védelem alá helyeztek 11 német parlamenti képviselőt. Mind a 11-en török származásúak, és mind a 11-en megszavazták a német parlament határozatát, amely népirtásnak minősítette a törökországi örmények 1915-ös lemészárlását.

Mind a 11 képviselő halálos fenyegetéseket kapott.

A német külügyminisztérium egyiküknek sem ajánlja, hogy Törökországba utazzon, mert ott nem tudnák szavatolni a biztonságukat.

A 11 képviselőt a török kormány mellett a nagy lélekszámú németországi török közösség is hangosan bírálta. Recep Tayyip Erdogan például azzal kommentálta döntésüket, hogy "mégis, miféle törökök ők?".

Az ankarai polgármester szerint a Bundestag határozatát megszavazó török származású képviselők "hátba döfték" a törököket. Ezt a tweetjét sok török nacionalista retweetelte, néhányuk halálos fenyegetéseket fűzött hozzá.

Törökország a Bundestag határozata miatt már visszahívta berlini nagykövetét.

A német parlament amúgy csak egy történelmi tényt ismert el, amikor népirtásnak minősítette azt, hogy az ottomán török birodalom 1915-ben keresztény örmények százezreit mészárolta le, vagy hajtotta kényszermunkára Szíriába, ahol a sivataban étlen-szomjan hagyott emberek éhen-szomjan haltak. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt