Halállal fenyegetnek 11 török származású német parlamenti képviselőt

Rendőrségi védelem alá helyeztek 11 német parlamenti képviselőt. Mind a 11-en török származásúak, és mind a 11-en megszavazták a német parlament határozatát, amely népirtásnak minősítette a törökországi örmények 1915-ös lemészárlását.

Mind a 11 képviselő halálos fenyegetéseket kapott.

A német külügyminisztérium egyiküknek sem ajánlja, hogy Törökországba utazzon, mert ott nem tudnák szavatolni a biztonságukat.

A 11 képviselőt a török kormány mellett a nagy lélekszámú németországi török közösség is hangosan bírálta. Recep Tayyip Erdogan például azzal kommentálta döntésüket, hogy "mégis, miféle törökök ők?".

Az ankarai polgármester szerint a Bundestag határozatát megszavazó török származású képviselők "hátba döfték" a törököket. Ezt a tweetjét sok török nacionalista retweetelte, néhányuk halálos fenyegetéseket fűzött hozzá.

Törökország a Bundestag határozata miatt már visszahívta berlini nagykövetét.

A német parlament amúgy csak egy történelmi tényt ismert el, amikor népirtásnak minősítette azt, hogy az ottomán török birodalom 1915-ben keresztény örmények százezreit mészárolta le, vagy hajtotta kényszermunkára Szíriába, ahol a sivataban étlen-szomjan hagyott emberek éhen-szomjan haltak. (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.