Két súlyos sérült volt az egész napos marseille-i zavargások mérlege

futball
2016 június 12., 07:29
comments 91

Több évtized után újra erőszakos jelenetek zajlottak egy nagyszabású labdarúgótorna lelátóján:

az Anglia-Oroszország meccs után orosz huligánok az elválasztó korláton átugrálva futtatták meg az angol szurkolókat az egyik kapu mögötti szektorban.

link Forrás

Ez még úgy is meglepő volt, hogy napközben már a város több pontján összecsaptak az angol és az orosz szurkolók. Délután a régi kikötő környékén robbant ki összecsapás, a brit szurkolók elmondása szerint az oroszok a semmiből támadtak rájuk. Annak az összecsapásnak egy súlyos sérültje volt, egy 58 éves angol szurkolót félholtra rugdaltak, a férfit újra kellett éleszteni.

Az összecsapás után az angol szurkolók a francia rendőrökkel is összecsaptak, akik megint könnygázt bevetve próbálták kezelni a helyzetet - vannak olyan brit rendőrségi források, akik szerint a francia rendőrség kemény fellépése sem segít a helyzet békés megoldásában. Már a pénteki összecsapásoknál felmerült, hogy a kemény rendőri fellépés miatt eszkalálódhatott a helyzet, mert arra is könnygázazással reagálnak, ha az angol szurkolók skandálnak és oszlopokra másznak. Tény, hogy ez már rendzavarásnak minősíthető, de az is, hogy nyugodtabb fellépéssel megelőzhető lenne az erőszak. A brit rendőrség például ilyenkor még nem szokott közbeavatkozni, a kemény francia fellépés így szokatlan lehet a saját szokásaiknak megfelelően viselkedő angol szurkolóknak.

link Forrás

A zavargások szombaton a meccs után is folytatódtak, a késő éjszakába nyúltak a rendőrök és a szurkolók összecsapásai.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.