Néhány érdekes történet a magyar propagandatrollok világából

TECH
2016 június 12., 19:42
comments 416

Áprilisban cikket közöltünk az interneten zajló orosz dezinformációs háborúról, aminek egy része magyar nyelven folyik. Utána arra kértük olvasóinkat, hogy küldjenek nekünk bizonyítékot arra, amit mindenki sejt, aki rendszeresen használja az internet magyar darabját: magyar politikai érdekek is fizetnek trollokat propagandacélokra.

Sajnos csak félsikert értünk el. Többen küldtek egészen meggyőzőnek tűnő bizonyítékokat, ám sajnos ezek közül egyet sem sikerült száz százalékos bizonyossággal megerősíteni. Ezért nem jelenthetjük ki, hogy ma Magyarországon ez és ez a szervezet így és így fizetett trollhálózatot működtet az és az a politikai cél érdekében.

Viszont gazdagodtunk néhány olyan tanulságos és szórakoztató beszámolóval, amitől bűn lenne megfosztani a 444 olvasóit. Ezekből következik most néhány. Lehet, hogy egy büdös szó nem igaz belőlük, lehet, hogy csak egy részük, és persze az is lehet, hogy minden.

Egy régi lebukás

A legkerekebb sztorit Esztergomból kaptuk, és megértéséhez először is elevenítsük fel Meggyes Tamás emlékét. Meggyes 1999 és 2010 közt volt a város fideszes polgármestere, és volt a párt parlamenti képviselője is, mígnem néhány éve visszavonult/visszavonultatták a politikából.

Meggyes esztergomi polgármestersége alatt botrányról botrányra bukdácsolt. Az ellene szervezkedő esztergomi ellenzék legfontosabb fóruma a Szeretgom.hu honlap volt, amely ellen Meggyes pénzt és eszközt nem kímélve folytatott háborút.

2008 tavaszán nyilvánosságra került egy tanulmány, amelyet a Századvégtől is ismert, később kormányszóvivőként dolgozó Giró-Szász András cége, a Strategopolis Kft. készített az esztergomi önkormányzatnak. A tanulmány gyakorlatilag arról szólt, hogy hogy lehetne megtörni a Szeretgom népszerűségét. Meggyesék azt állították, hogy a tanulmány hamisítvány, a Szeretgom viszont elég egyértelmű bizonyítékokat talált arra, hogy igazi.

A tanulmányban készítője azt állította, hogy fórumozóként beépült a Szeretgom fórumába, hogy a Meggyes Tamást bíráló ellenzékiek véleményét befolyásolja. És azt is, hogy sikerrel járt, szerinte a felhasználók egy része a radikális ellenzékiségében elbizonytalanítható, és így őket át lehet csábítani az ekkor felépített fideszes hírportálhoz.

A Szeretgom munkatársai pedig egészen konkrét bizonyítékot találtak arra, hogy ez tényleg megtörtént: azt a Meggyest dicsőítő fórumozót, aki századvéges IP-címről internetezett.

Később azt is bebizonyították, hogy az esztergomi önkormányzat egyik cégének IP-címét használva is működik náluk több fórumozó. Pontosan úgy, ahogy a Strategopolis tanulmánya javasolta. Úgy tűnik, 2008-ban még gyerekcipőben jártak a magyar internetes trollok, és nem tudták, hogy kell eltüntetni a lábnyomaikat.

Finomodó módszerek

2008-ban Barack Obama lett nemcsak Amerika első fekete elnöke, hanem egyben az első, akinek kampányában komoly szerepe volt a közösségi médiának, elsősorban a Facebooknak. Az amerikai siker receptjét a világon mindenhol igyekeztek meghonosítani. Arról, hogy ez Magyarországon miként zajlott le, egy magát Gábornak nevező olvasónk írt hosszú levelet:

„Az egész úgy kezdődött, hogy gimnázium után nem szerettem volna egyetemre menni helyette inkább munkát kerestem, kezdetben mindenféle befektetéseket kellet kötnöm szerencsétlen nyugdíjasokkal, mentségemre legyen mondva én is elhittem, hogy kevesebbet biztosan nem fognak vissza kapni mint amennyit befizetnek. (Hát ez nem így lett...)

Innen volt egy főnököm, ő mondta, hogy lenne egy sokkal jobb lehetőség nekem mivel akkoriban a Facebook még nagyon új dolog volt, de én elég geeknek számítottam.

Ez egészen pontosan 2011-ben történt, a feladat az volt, hogy készítsük elő a terepet bizonyos politikai pártok online jelenlétére, hozzunk létre minél több csoportot. Sose volt kimondva, hogy kamu accountokat hozzunk létre de azért volt egy excel fájl nagyjából ~4.000! felhasználóval a jelszó legtöbb esetben 12345 vagy qwertz volt az email cím pedig egytől egyig Freemail-es.

Ez eleinte kézzel ment és már akkoriban is óránkét 3000Ft-ot fizetek ezért, később egyre komolyabb szoftvereink voltak, először csak gombnyomásra tudtunk felhasználót váltani, később már az is meg volt adva, hogy éppen melyik oldalra kell írni.

Amikor ott hagytam a céget, már akkora üzemben mentek ezek a trollkodások, hogy volt külön angol, orosz, német, francia anyanyelvű! kolléga is. Természetesen titoktartást kellet aláírni mindenkinek illetve elég jó fizetést adnak, bőven a magyar álom fölött.

Miről szól ez az egész? Hát lényegében sokkal durvább mint gondolnátok, igazából van, hogy saját magunkkal veszekszünk, mivel a fizetség elérés alapján megy nekünk aztán édes mindegy, hogy mire megy ki a vita ugyan úgy hasznot húznak ezek abból ha karóra akarják húzni őket mintha királlyá lennének választva.

A cég legnagyobb álma az lenne, ha nem is kéne embereket alkalmazni hanem menne mesterséges intelligenciával az egész, persze ezzel nagyon befürödtek mikor behívtak pár fejest vezető cégektől és megmondták mennyibe kerülne egy ilyen :D Azóta inkább felvettek 2x annyi embert.”

A lelkes önkéntesek

Több olvasói levél is utalt arra, hogy a magyar politikai pártok, amelyek egyébként is szeretnek diákokat toborozni ilyen-olyan célokra, trollhadseregeiket is szakkollégiumokon, hallgatói önkormányzatokon keresztül szervezik. Az itt megkörnyékezhető fiatalok nemcsak azért jó trollok, mert lelkesek, hanem azért is, mert nem is feltétlenül kell nekik fizetni a munkájukért. Elég megígérni, hogy ha jól dolgoznak, majd egyszer kapnak valamit cserébe. Ahogy ez a levél szépen elmeséli:

„Az egész úgy kezdődik, hogy van egy bizonyos ifjúsági szerveződés, ahova bizonyos időközönként kisebb nagyobb megbeszélésekre kellett járni. 2 éve történt körülbelül, hogy ez egyik ilyen összejövetelen megkörnyékeztek azzal, hogy nem-e lenne kedvem kicsit aktívabban belefolyni a dolgokba, konkrétan elmondták, hogy arról lenne szó, hogy legalább 7 facebook profilt kellene kellene menedzselni, teljesen átlagos személyek dolgaival feltölteni, hogy minél inkább életszerűbb legyen a történet, ( ekem a végén már olyan 20 környékén volt felhasználói fiókom) amivel megadott témákban kellett több soros kommenteket írni.

Nem mondták meg mit írjunk le szó szerint csak azt mondták el mindig, hogy éppen valamihez támogató, uszító, gyűlölködő kommentet írjunk és ezt most ne úgy képzeljétek el, hogy minden nagyobb poszt előtt ki küldtek egy emailt, hogy na most ehhez ezt kell leírni, hanem a találkozókon megbeszéltük közösen, hogy ebben meg ebben a témában mi az aktuális álláspont és ehhez igazodva kellett megírni egy-egy kommentet. Jól emlékszem volt olyan akinek szóvá tették, ha nem úgy sikerült a teljesítménye, könnyen kikezdhető volt a másképp gondolkozó emberek számára, az ilyen kommenteket nem szerették, az volt a jó, amivel elérted hogy az »ellenfél tábora felrobbanjon« de mellette az átlagember felkarolja a nézetet és tovább vigye a lendületet.

(...)

Ell sem hinnétek, hogy milyen kevés »fizetett Troll« írt, nekünk nem az a konkrét szerepünk, hogy csak egy emberként írjunk valamit, ami az ő munkájukat fényezni, az a lényeg, hogy úgy írjuk meg a hozzászólást, hogy azok az emberek, akik elkötelezettek egyébként is, úgy érezzék, hogy nekik is hozzá kell szólni, támogassák a dolgot. Javarészt így működik ez a dolog, lényegében mi csak felpiszkáljuk az embereket, a többi jön magától.

Amikor láttam a »fizetett« szót, akkor egy csöppet elmosolyogtam, mert meg sem közelíti a valóságot. Ezért senki nem kap pénzt, vagyis az én környezetemben senki nem kapott, ez biztos. Arról van szó, hogy elhintik, hogy ha jól végezzük a munkánkat, akkor majd feljebb kerülhetünk. Lényegében inkább hasonlít ez egy előmenetelt segítő tevékenységhez.”

A megirom@444.hu címen továbbra is várunk a témával kapcsolatos minden információt. Ajánlatunk továbbra is érvényes: aki egyértelmű bizonyítékot szolgáltat fizetett magyar propagandatrollok működésére, kap tőlünk egy Goprót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.