Attól, hogy valaki egy terrorszervezet tagja, még simán vásárolhat legálisan fegyvert az Egyesült Államokban

Az orlando-i mészárlást elkövető Omar Mir Seddique Mateen nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, korábban kétszer ellenőrizte le az FBI is.

Igaz, önmagában egy ilyen ellenőrzés még nem feltétlen tesz sokat hozzá ahhoz, hogy valakit megakadályozzanak terrorcselekmény elkövetésében. A Washington Post cikke szerint a jelenlegi szövetségi törvények szerint ugyanis az, hogy valaki egy terrorszervezet tagja, nem kizáró ok, ha fegyvert akar venni az országban.

Jelenleg csak egykori elítéltek, drogfüggőséggel küzdők és családon belüli erőszak elkövetői vannak eltiltva a fegyvervásárlástól, viszont azok, akik az FBI terrorizmussal összefüggő megfigyelési listáján vannak, ők nem.

Whitney Curtis / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Az elérhető statisztikák szerint 2004 és 2014 között összesen 2233 alkalommal próbált lőfegyvert vásárolni olyan személy, aki az FBI szerint gyanúsítható terrorizmussal összefüggő kapcsolatokkal. És az esetek 91 százalékában, 2043 alkalommal sikerrel jártak.

Az FBI listáján amúgy 700 ezer ember szerepel, ami bődületes szám. Jogvédők és emberi jogi szervezetek régóta tiltakoznak is emiatt, hiszen szerintük szelektálás nélkül, néha csak vallási vagy származási alapon rakják rá tömegével az embereket a listára. A megfigyelt listára fel lehet kerülni azzal is, ha valaki csak egy gyanús személy családtagja vagy közeli ismerőse.

A jelenség persze nem az orlando-i merénylet után tűnt fel először: az elmúlt években több törvénymódosítással is próbálták megváltoztatni a szabályozást. De ezek a javaslatok a bizottságokon sem mentek át, a hatalmas lobbierővel rendelkező Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) érdekeit képviselő politikusok simán megfúrták az ötletet.

Az NRA érvelése amúgy többek között az, hogy attól, hogy szigorítanák a fegyvervásárlás szabályait, a bűnözők ugyanúgy hozzá tudnának jutni a fegyvereikhez, csak illegális csatornákon keresztül. (Washington Post)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.