Drogbandák csatamezője lett a magyar turisták által is imádott kisváros

Közép-Kelet-Európa egyik kedvenc turista célpontjává vált az elmúlt években a montenegrói Kotor. Az apró országba összesen évente 1,5 millió turista érkezik, Magyarországról is rengetegen járnak ide. Az ilyenkor kötelezően meglátogatandó helyek között szerepel Kotor is, de a montenegrói turisztikai minisztériumban most aggódhatnak, a városban ugyanis elszabadult az erőszak.

Annyira elfajult a bűnszervezetek közötti utcai harc, hogy a kormány a múlt héten már terrorelhárítókat küldött a városba és gyakorlatilag lezárták a települést. Rövid időn belül hat összecsapás is történt, volt egy gyilkosság is a lövöldözések mellett.

A minisztérium szerint Montenegro továbbra is teljesen biztonságos a turisták számára, ugyanakkor a növekvő erőszak rámutat arra, hogy az országban komoly gond a bűnszervezetek megerősödése és a korrupció, amin keresztül erre képesek lehetnek.

A városban korábban is jelen voltak ezek a szervezetek, az egyik legbefolyásosabb drogbáró, Darko Saric például ismert ingatlanbefektető a környéken. 2010-ben egy közeli beosztottját végezték ki a város főterén. De az utóbbi időben elszaporodtak a fegyveres összecsapások.

A montenegrói szervezett bűnözői csoportok még a délszláv háború idején erősödtek meg, Kotorban főleg a kokaincsempészettel és pénzmosással nagyot kaszáló bandák vannak jelen.

A szokottnál jóval erőteljesebb rendőrségi jelenlét végül állítólag megtette most a hatását, de a helyi turizmusért felelős hivatalban így is attól tartanak, hogy ennek hatása lehet a helyi gazdaságra. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.