Prostituáltak segítségével szerezhetett üzletet magának a Goldman Sachs Líbiában

2016 június 13., hétfő 13:41
108

Nagy-Britanniában zajlik jelenleg a per, melynek vádja szerint a világ egyik legismertebb befektetési bankja, a Goldman Sachs prostituáltak, üzleti utak és ötcsillagos szállodai szobák megvásárlásával is segítette, hogy megbízásokat nyerhessen el a Líbiai Befektetési Hatóságtól (LIA).

A vádak szerint 1,2 milliárd dolláros alap kezelésének megszerzése volt a cél, amit még Moammer Kadhafi diktátor irányítása idején hoztak létre.

Az afrikai ország befektetési alapja eléggé megsínylette a 2008-as világválság kialakulásában is tevékeny szerepet vállaló Goldman Sachs közreműködését: gyakorlatilag a teljes vagyon odalett. A perirat szerint ezután nevezte egy líbiai tisztviselő a maffiózók bankjának a GS-t.

És miközben a LIA alapja felszívódott, a Goldman több mint kétszáz millió dolláros profitot szakított a tranzakciókon, amiket az alap vagyonából indítottak.

A LIA képviselője azzal érvelt, hogy Líbia olajvagyonából létrehozott befektetési alapnál egyszerűen nem értették azokat a pénzügyi manővereket, amiket a GS elkövetett.

A Goldman minden vádat tagad, a bank ügyvédjei kedden állnak majd a bíróság elé. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt