Első szalonremi: Románia-Svájc 1-1

futball
2016 június 15., 16:23
comments 23

Magyarország még másnaposan ébredezik a történelmi sógorverés után, de az A csoport csapatai szerdán már rá is fordultak a második körre, ahol Svájc és Franciaország továbbjutásért focizhatott.

Ebben a csoportban az első fordulóban Svájc gyér játékkal, de 1-0-ra valahogy legyűrte Albániát, a házigazdák pedig Dimitri Payet emlékezetes sütőjével verték a románokat.

Valon Behrami és a román gólszerző, Bogdan Stancu. Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE
photo_camera Valon Behrami és a román gólszerző, Bogdan Stancu. Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

Óriási meglepetés lenne, ha ebben a csoportban nem a franciák lennének a csoportelsők, és nem az albánok végeznének a negyedik helyen, így már a torna előtt sejthető volt, hogy itt a Svájc-Románia dönt majd a biztos továbbjutást jelentő második helyről.

Ami viszont a 24 csapatos rendszerben új, hogy négy ponttal, legjobb harmadikként is tovább lehet jutni, és emiatt végül nem is dőlt el a második hely sorsa - harcosnak induló meccsből szalondöntetlen lett.

Svájc kezdett jobban a párizsi Parc des Princes-ben, de Seferovic az albánok után most is minden létező helyzetet képes volt kihagyni, előbb a 6. percben tekert mellé, tíz perccel később pedig a román kapus Tatarusanu lábát találta el. A románok a 19. percben egy buta Lichtsteiner ráncigálás miatt váratlanul tizenegyeshez jutottak, Stancu pedig - mint a franciák ellen - most is laza maradt, és a jobb sarokba gurított.

Jobban is játszottak ezután a románok mint az ellenfél, a mezőnyben a félidő végéig inkább at ő akaratuk érvényesült. A 32. percben Rodrigueznek volt egy nem túl veszélyes szabadrúgása, aztán Dzemaili melléfejelt egy beadást, de igazán nagy helyzet már egyik oldalon sem alakult ki.

A második félidőre is jobban jöttek ki a románok: az 53. percben Torje centerezését Djourou majdnem saját kapujába lőtte, de a labda végül kipattogott a pályáról. Aztán három perccel később - pont annyira váratlanul, ahogy a románok az elsőben vezetést szereztek - egyenlített Svájc: egy szöglet után lepörgő labdát Mehmedi zúdított a bal felsőbe.

Petkovic kapitány épp le akarta cserélni a középpályást, hogy két csatárra álljon át, de a gól miatt végül visszaküldte a kispadra Embolót, akit később a csatár Seferovic helyére küldött be.

A románok látványosan elfáradtak, a svájciak többet birtokolták a labdát, de minden lehetőséget elpazaroltak. A 74. percben Shaqiri inkább a torna gólját akarta ollózni ahelyett, hogy nyugodtan megoldja a helyzetet, majd 20-ról ballal csavart fölé egy jó helyzetben megítélt szabadrúgást. Egy perccel később Dzemaili bikázott az égbe egy nagy helyzetet.

Az utolsó negyedórára mindkét fél rájött, hogy a döntetlen egyáltalán nem olyan nagy baj. A svájciaknak ezzel négy pontjuk van, ami valószínűleg akkor is elég a nyolcaddöntőhöz, ha végül csak harmadikok lesznek a csoportban. Másik oldalon a románok az albánokkal vívják az utolsó meccset, és ha ott nyernek, nekik is meglesz a négy, amivel versenyben maradhatnak.

Este a franciák papírforma szerint le kell győzzék az albánokat, és ők lehetnek az első biztos továbbjutók. Ha sikerül, a házigazdának már egy x elég lesz Svájc ellen a csoportelsőséghez, Svájcnak pedig a biztos második helyhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.