Nigériai bűnbandákkal erősített a Cosa Nostra

külföld
2016 június 15., 15:23
comments 84

Az utóbbi időben egy új kihívással kellett szembenéznie a szicíliai üzleti és társadalmi élet jelentős szegletét évtizedek óta uraló bűnözőknek: nigériai konkurencia érkezett Dél-Olaszországba.

A hosszú évek óta nagy számban érkező afrikai menekültek mellett ugyanis partra szálltak a különféle szervezett bűnözői csoportok tagjai is. Ezek a nigériai bűnbandák főleg kábítószer-kereskedelemmel és embercsempészettel foglalkoztak, és a helyi hatósági beszámolók szerint hamar a Cosa Nostra alá tagozódtak be.

Palermo helyettes főügyésze, Leonardo Agueci arról beszélt a Guardiannak, hogy az Afrikából érkező bevándorlás miatt sokszor főleg éppen azoknak a negyedneknek az összetétele alakult át, melyek a maffia ellenőrzése alatt vannak. Ez pedig olyan helyzet, amire a bűnszervezetnek is reagálnia kellett. És szerinte a maffia elég boldogan vonta be munkájába az új érdeklődöket.

A palermói ügyészség szerint egyértelműen látszik, hogy a Cosa Nostra irányítja a nigériaiakat, és bár az olasz bűnszervezet nagyon erős, az utóbbi évek történései miatt az sem elképzelhetetlen, hogy az erőviszonyok felbolydulnak majd.

Miközben ugyanis egyre nő a nigériai bűnbandák befolyása, az olasz rendőrség a közelmúltban több komoly rajtaütést is hajtott végre a szicíliai maffián. Ezzel pedig olyan hatalmi űr keletkezett a szervezett bűnözésbe, ahova könnyedén a nigériaiak törhetnek be.

A nigériai bandák megerősödéséhez vezethetett az is, hogy a klasszikus szicíliai maffiaszervezetek általában próbálták távol tartani magukat a prostitúciótól, így komoly piaci rés tátongott itt az emberkereskedelemben amúgy is erős szervezetek számára.

A Cosa Nostra tagjaitól lefoglalt fegyverek, még 2010-ben (MARCELLO PATERNOSTRO / AFP)
photo_camera A Cosa Nostra tagjaitól lefoglalt fegyverek, még 2010-ben (MARCELLO PATERNOSTRO / AFP)

Az ügyészség szerint a maffia egyik fontos szabálya, hogy az afrikaiaknak nem lehetnek lőfegyvereik. A fegyverviselés jogát így megtartották kizárólagosan maguknak.

Az elmúlt hónapokban viszont érezhetően megnőtt az erőszakos esetek száma a nigériai bandák körül. Az egyik legismertebb nigériai vezér, Austin Ewosa, azaz John Bull 2014 vége óta rendőrkézen van, a tárgyalása jelenleg is tart, összesen akár tíz évet is kaphat.

A vádak szerint ő vezette a Fekete fejsze nevű bűnszervezetet, ami még a hetvenes években alakult meg a benini egyetem egy diákszervezetéből.

A nigériai maffia megerősödésének legnagyobb vesztesei azok a nigériaiak, akik tisztességes életet élnének Szicíliában. A beszámolók szerint őket egyszerre sújtja a helyiek gyanakvása a nigériaiakkal szemben és a bűnelkövető nigériaiak jelenléte is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.