Újabb kastély került a Tiborczhoz köthető cégcsoport kezébe

2016 június 15., szerda 12:53
152

Tavaly alakult meg a BDPST Zrt. nevű cég, ami azóta 3 nagy értékű magyar műemlék körül feltűnt. TRA Kft. nevű leányvállalata a turai Schossberger-kastélyt vette meg 200 millióért, az az AMX HS nevű leányvállalat a Városligeti fasorban lévő Spitz-villát (a volt Rátkai klubot), az AMX Nador House nevű leányvállalat pedig a volt Postabank-székházat a József nádor téren. Utóbbit idén tavasszal a cég eladta egy szaúdi milliárdosnak, akit korábban az FBI is körözött.

A cégcsoport mögött Tiborcz István, a miniszterelnök veje rejtőzik.

Ezt onnan lehet tudni, hogy a BDPST bejegyzése után maga Tiborcz fizette az illetéket, és a turai kastély megvásárlásakor a cégcsoport nevében Hamar Endre ügyvédi irodája kereste meg a turai önkormányzatot. Hamar pedig Tiborcz korábbi üzlettársa.

A Heti Válasz szerint BDPST június 6-án alapított egy negyedik leányvállalatot, a BDJK-Real Estate Kft.-t. A kft. székhelye a Szilágyi Dezső téren van, ahol Hamar Endre ügyvédi irodája is.

Az alapítás után a BDJK tulajdonába került a Székesfehérvártól alig 20 kilométerre lévő bodajki Hochburg–Lamberg-kastély, ez itt:

Forrás: Wikipédia By szabadoszoltan - Indafotó, CC BY-SA 2.5 hu

Ez egy 1837 és 1839 között épült klasszicista kastély, a Hochburg, a Berényi, a Zichy, a Bethlen, a Miske, a Megyeri Krausz és a Grünfeld- családok is lakták, aztán a háborúban eléggé tönkrement. A hatvanas években újították fel, utána turistaházként működött.

2007-ben privatizálták, de a befektetőt megfektette a gazdasági válság, ezért nem tudta rendbe szedni az épületet.

2015-re már több százmilliós értékben indultak végrehajtások a kastély és a körülötte lévő telkek terhére, amik még egy hatalmas Raiffeisen-hitel biztosítékaként is szolgáltak.

2015 végére ezek közül több ingatlan is a turai kastélyt is birtokló TRA Kft. tulajdonába került. A feol.hu azt írta, hogy a kastélyra 29 millió forintért tett vételi ajánlatot egy ismeretlen vevői kör: róluk derült ki mostanra, hogy ők a Tiborczhoz köthető cégcsoport.

A TRA Kft.-től júniusban került át az ingatlan a BDJK Kft.-hez.

A kastély körül álló birtok 5 ingatlant foglal magában, és összesen 74 418 négyzetméteres. A birtokon vannak még épületek, de nem tudni, hogy Tiborczék mindet megvették-e.

Ezzel az adásvétellel már 4 kastély került Tiborczék közelébe, ami azért remek dolog, mert az új adótörvények szerint hatalmas adókedvezmények járnak már műemlékek felújítására, és valószínűleg egy rakás EU-s pénzt is le lehet majd akasztani a kastélyokkal.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt