Megbukott a horvát kormány

2016 június 16., csütörtök 12:41

A horvát parlament megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic technokrata kormányfőtől, ezzel automatikusan megbukott a kormány is.

A nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Tihomir Oreskovic ellen, akit egyébként korábban éppen a HDZ javasolt erre a posztra. A 151 fős nemzetgyűlés 125 igen szavazattal 15 ellenében és két tartózkodással a kormányfő visszahívása mellett szavazott.

Tihomir Oreskovic (Fotó: Stringer / AFP) Fotó: STRINGER

A tavaly év végi választások utáni patthelyzetet azzal igyekeztek feloldani, hogy a győztes, de a kormány megalakításához kevés jobboldali HDZ koalíciót kötött a Híd Függetlenek Listája nevű szervezettel, ami egy vegyes társaságot képviselt, és a fő üzenete a korrupció elleni küzdelem volt. Ráadásul úgy állapodtak meg, hogy a sokkal kevesebb képviselővel bíró Híd adta a miniszterelnököt.

De a két párt együttműködése hamar ellehetetlenült, a Híd morzsolódott (19 képviselőről 12-re), a HDZ pedig nem volt megelégedve. A HDZ elnökét, aki egyben miniszterelnök-helyettes is volt, arra hivatkozva mondatta le szerdán a Hídhoz tartozó miniszterelnök, hogy túlságosan jóban van a Mol egyik fő lobbistájával, márpedig a magyar olajtársaság perben és haragban van a horvát állammal az INA miatt.

Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke tegnap lemondott, de ez sem volt elég, az ellenzéki szociáldemokraták által benyújtott bizalmatlansági indítványhoz csatlakozott a HDZ is, ami az általa delegált pénzügyminiszter vezetésével alakítana új kormányt. Viszont ha nem lesz elég támogató képviselője a tervnek, akkor 3 hónapon belül új választást kell kiírni.