A túl jó tévéd miatt látod még csak a beadást, amikor a szomszéd már a gólnak örül

Részletes technikai tájékoztatást adott az NMHH arról az "Így nézd a foci Eb-t, hogy ne maradj le egy gólról se" című cikkünben is felvetett problémáról, hogy

hogy az anyámba láthatja már a szomszéd a gólt, amikor nálam még be se adták a labdát??!?

A rejtély kulcsa gyorsuló világunk megállíthatatlan technikai fejlődése, és ennek folyományaként a háztartásokban jelen levő technológiák egymástól eltérő fejlettségi szintje.

Tömören:

Ha te 4k ultraHD tévén nézed a meccset, akkor a jelátvitel (több adat) és a jelfeldolgozás (több adat) sebessége lassabb, a nagyobb adatcsomag feldolgozása időigényesebb, mint

  • egy sima HD-tévénél, ami lassabban dolgozza fel a jelet mint egy
  • HD-Ready tévé, ami lassabban dolgozza fel a jelet, mint egy
  • hagyományos katódsugárcsöves készülék;

pláne, ha az utóbbi nem is kábelen, hanem direkt vétellel kapja a jelet.

UPDATE 13:39: Blumi barátom szíves tájékoztatása szerint hülyeségeket ír az NMHH, mert a modern tévék saját késleltetése legfeljebb tizedmásodpercnyi, ahogy az ebből a táblázatból ki is olvasható.

UPDATE 2: Blumi kielemezte az NMHH levelét, és azt mondja, hogy összességében korrekt, csak nem emeli ki a lehetséges késések nagyságrendjét egymáshoz képest. Vagyis: a műhold és a kábeltévé között 10 mp, a settopbox miatt 1-2 másodperc, a tévé miatt max fél másodperc lehet a késés. Kösz, Blumi!

Kevésbé tömören még lehetne részletezni a jelfeldolgozó egységeket is, melyek minősége szintén szerepet játszhat a jelfeldolgozás sebességében, hogy arról a problémáról már ne is beszéljünk, ha a jelfeldolgozó egység analóg jelet kap, a tévéd viszont digitális.