Embertelen az EU-török megállapodás, figyelmeztet az Orvosok Határok Nélkül

Közleményt adott ki az Orvosok Határok Nélkül, amiben bejelentették: a jövőben nem fogadnak el többé adományokat az Európai Uniótól, és az uniós tagállamoktól, hogy így tiltakozzanak EU-török migrációs egyezmény embertelensége ellen. A humanitárius szervezet szerint három hónappal az megállapodás hatálybalépése óta tisztán látszik, hogy amit az európai kormányok sikerként próbálnak tálalni, az embertelen a menekültekre nézve.

AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Az EU-török migrációs egyezmény értelmében a március 20. után Görögországba érkezett illegális határátlépőket visszaszállítják Törökországba, ha menedékkérelmüket a görög hatóságok elutasítják. Az Orvosok Határok Nélkül szerint jelenleg 8000 menekült vesztegel az égei-tengeri görög szigeteken a hatóságok lassú működése miatt, a tömegben nagy számban

kíséret nélkül utazó kiskorú is.

Az szervezet szerint a migránsok hónapokig kénytelenek nyomorúságos körülmények élni a túlzsúfolt befogadó- és regisztrációs központokban. A humanitárius szervezet főtitkára,  Jerome Oberreit bírálta az az Európai Bizottság legutóbbi javaslatát is, ami szerint  16 afrikai és közel-keleti állammal kötnének a törökhöz hasonló megállapodást.

AFP / ARIS MESSINIS

Az Orvosok Határok Nélkül az elmúlt másfél évben 200 ezer menekültet látott el, ennek költségét 92 százalékban magánadományokból fedezték. Tavaly a központi EU-intézmények 19 millió euróval, míg az uniós tagállamok 37 millió euróval támogatták a szervezetet. (MTI)