Utólag manipulálták a Matolcsy-alapítványok jegyzőkönyveit

gazdaság
2016 június 20., 07:55
comments 527

Nagyon sokat megtett a Magyar Nemzeti Bank és a Fidesz, hogy titokban maradjanak az MNB befektetési döntései, még egy nyíltan alkotmányellenes, "közpénzjellegét elvesztette" törvényt is megszavaztak a cél érdekében. Azóta persze a költések egy része nyilvánosságra került, és már látjuk, mennyi pénz áramlott Matolcsy György rokonaihoz és azok barátaihoz (sok).

Most egy újabb érdekesség került elő. Történt, hogy az MSZP-s Tóth Bertalan kikérte és hosszas pereskedés után meg is kapta az egyik alapítvány befektetési döntéseiről készült jegyzőkönyveket (ezekről írtunk is, itt). Először úgy kapták meg a dokumentumokat április végén, hogy az alapítványok sok fontos részletet fölöslegesen kitakartak, majd, amikor a képviselő tiltakozott, és kitakarások nélkül kérte a papírokat, a szokásos időhúzás után május végén megkapták a kitakaratlan jegyzőkönyveket is az adatgazdától.

A vicc az, hogy az április végén és a május végén megküldött dokumentumoknak elvileg ugyanazt kéne mutatnia, de elég nagy különbségek vannak közöttük.

Formailag teljesen máshogyan néznek a dokumentumok, ami arra utal, hogy a kettő közül valamelyik nem hiteles, egyiket, esetleg mindkettőt utólag manipulálták. Arról nem is beszélve, hogy néhol időutazás gyanúját vetik fel a jegyzőkönyvek: néhol olyan döntésekre hivatkoznak, amelyek a dátumhoz képest a jövőben születtek csak meg. És a kiadott szerződésekkel nincsenek átfedésben a befektetési döntések, szóval valami nagyon nem stimmel.

Az MSZP feljelentést is tett az ügyben, közérdekű adattal való visszaélés, sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt. (A levelet Polt Péter legfőbb ügyésznek küldték, aki rendszeresen mutatkozik Matolcsy György legnagyobb cimborájaként.)

Itt vannak a bizonyítékok:

A kiperelt dokumentumokat itt találja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt