52 év után lezárult a Lángoló Mississippi ügye

külföld
2016 június 21., 18:09
comments 22

52 évvel ezelőtt gyilkoltak meg három polgárjogi aktivistát Mississippi államban. Illetve egész pontosan szerdán lesz az évforduló, de az állami ügyészség kedden jelentette be, hogy végleg lezárták az ügyet, már nem fognak megvádolni senkit.

Az állam főügyésze, Jim Hood szerint a döntés lezár egy fejezetet Mississippi viharos polgárjogi történelméből. Az ügyész szerint a döntést az indokolta, hogy nincs már remény arra, hogy olyan személyekre bukkanjanak, akik hitelt érdemlő információt tudnak adni a három aktivista gyilkosságával kapcsolatban.

Ha a hírre, hogy lezárták az ügyet, olyan új információ kerülne napvilágra, amivel esetleg lehetne kezdeni valamit, akkor persze az ügyészek megfontolhatják az ügy újranyitását, tette hozzá Hood.

photo_camera A 24 éves Michael Schwerner, a 21 éves James Cheney és a 20 éves Andrew Goodman az FBI felvételén

1964-ben James Earl Chaney, Andrew Goodman és Michael Schwerner meggyilkolása országos felháborodást okozott és nagyban hozzájárult a polgárjogi törvény elfogadásához. A gyilkosságokról szólt a Lángoló Mississippi című film 1989-ben.

Az ügy egyike annak a több mint 125 ügynek, amit a polgárjogi mozgalom tagjaival szemben követtek el és melyeket még mindig nem sikerült lezárnia az FBI-nak. 2006-ban számos ügyet újranyitottak, a kongresszus több millió dolláros keretet különített el ezekre az ügyekre, de a legtöbb esetben nem sikerült vádat emelni.

Chaney, Goodman és Schwerner fekete szavazókat regisztráltak az államban. 1964 június 21-én tüntek el, amikor a fekete közösség egy felgyújtott templomának esetét kezdték el vizsgálni. Holttesteik hetekkel később kerültek elő egy elhagyatott gát mellett.

Az FBI elemzése szerint haláluk része lehetett egy nagyobb Ku Klux Klan összeesküvésnek, amit a klán mississippi-i vezetője, Sam Bowers hagyott jóvá.

Edgar Ray Killen 2005-ben a bíróság előtt (Marianne Todd / Getty Images North America / AFP)
photo_camera Edgar Ray Killen 2005-ben a bíróság előtt (Marianne Todd / Getty Images North America / AFP)

2005-ben Hood és az ügyészség háromrendbeli emberölés miatt ítéltetette el a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető Edgar Ray Killent, viszont többször felmerült, hogy a gyilkosságokban érintett lehetett Jimmy Lee Townsend és James "Pete" Harris is. Townsendt most telefonon érték utol az újságírók, nem kívánt nyilatkozni. Harrist nem sikerült megtalálniuk.

2005-ben az ügyészségnek csak Killen ellen volt elég bizonyítéka és a helyzet azóta sem változott, a két másik férfi ellen nem tudtak vádat emelni. A gyanú szerint Harris a KKK tagjai közül toborzott embereket a három aktivista meggyilkolására, Townsend pedig az autóban várta meg a gyilkosság idején, míg a klán tagjai megölték a három fiatalt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.