A fű legalizációjának komoly ellenzője is beállt az orvosi marihuána kutatása mögé

Egészségügy
2016 június 21., 14:25
comments 29

Váratlan szövetség alakult az Egyesült Államokban, ahol egy republikánus képviselő, Andy Harris fogott össze a demokrata Earl Blumenauerrel.

Ha marihuánával kapcsolatos politikai kérdésekről van szó, a két képviselő általában a politikai spektrum két szélén szokott szerepelni. Blumenauer a szövetségi szintű korlátozások feloldásának egyik legismertebb képviselője, több mint 20 olyan módosításhoz adta a nevét, melyek a fűfogyasztással kapcsolatos szankciók enyhítését szolgálták.

Harris viszont épp ellenkezőleg, éppen ő vezette azt a politikai kampányt, ami a marihuána legalizációját akadályozta volna meg Washington államban.

Most viszont a két politikus összefogott egy törvényjavaslat mögött, ami az orvosi marihuánával kapcsolatos kutatásokat segítené. A törvényjavaslatot mindkét pártból bőven támogatják képviselők, és ha sikerül elfogadni, a kutatók a jövőben jóval könnyebben vizsgálhatnák a marihuána orvosi felhasználásának lehetőségét.

Jelenleg ugyanis meglehetősen nehéz ilyen kutatásokat végezni, annak ellenére is, hogy államról államra terjed az orvosi okokból történő és több államban már a rekreációs marihuána-fogyasztás engedélyezése. Ennek ellenére az USA-ban csak a Mississippi Egyetem rendelkezik azokkal az engedélyekkel, melyek révén kábítószert adhatnak a kutatóknak.

Azaz miközben egyre több ember fogyaszthat marihuánát országszerte legálisan, ezzel párhuzamosan az esetleges kockázatokról, hatásokról és lehetőségekről szóló kutatások komoly nehézségekkel küzdenek.

Ha a mostani törvényjavaslat átmegy, ez az anomália enyhülhet egy kicsit, a jövőben ugyanis a szövetségi kormányzat gyorsabban kell majd jóváhagyja a kutatók fűigényét és több lehetőségük is lesz kutatási célú marihuána beszerzésére.

Harris persze ettől nem gondolta meg magát, továbbra is a legalizáció ellen küzd, de mint mondta, ez a 22-es csapdája:

"Azt gondolom, hogy az orvosi marihuánát szigorúbban kéne szabályozni, mint ahogy most történik, ugyanakkor mint egy orvos, soha nem tagadnék meg egy páciensemtől sem egy gyógyszert, ami tudományosan bizonyított módon segít rajta."

- mondta erről. (Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.