Férje szerint politikai nézetei miatt gyilkolták meg a brit képviselőnőt

külföld
2016 június 21., 17:37

Jo Cox férje először szólalt meg a gyilkosság óta. Brendan Cox elmondása szerint a közvélemény reakciója a gyilkosságra rengeteget tett hozzá ahhoz, hogy két gyermekük fel tudja dolgozni a történteket.

Cox szerint feleségét politikai nézetei miatt ölték meg:

"Szerintem nagyon aggódott azért, ahogy durvult a nyelvezet, ahogy az emberek egyre szélsőségesebb pozíciókba sodródtak, ahogy az emberek nem dolgoztak együtt."

Majd ezzel folytatta:

"És különösen aggódott, erről sokat beszéltünk, nem csak a brit, de a világpolitika iránya miatt is jelenleg. Főleg, hogy megosztja az embereket és az emberek legrosszabb félelmeire játszik rá, ahelyett hogy a legjobb ösztöneikre hatna. Erről sokat beszéltünk, ez olyasvalami volt, ami aggasztotta."

Főhajtás Jo Cox emléke előtt. Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS
photo_camera DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Arról, hogy őt zavarja-e, hogy felesége halálát politikai vitákban használják fel, azt mondta, hogy felesége egy politikus volt, nagyon határozott nézetekkel és Cox azt gondolja, hogy ezek miatt gyilkolták meg.

Azt gondolom, hogy ezek miatt halt meg, és ki akarna állni ezek mellett halálában is, ahogy kiállt életében is.

A 41 éves, munkáspárti Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt, képviselővé választása előtt pedig segélyszervezeti aktivistaként afrikai válságövezetekben dolgozott.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.