Már törnek a minisztériumi ablakok a macedón korrupcióellenes tüntetésen

külföld
2016 június 21., 13:24
comments 53

Újabb lendületet kaptak a hetek óta tartó festékbombás macedóniai tüntetések.

A hétvégén lejárt az ultimátum, amit a tüntetők a kormánynak adtak, hogy teljesítsék a követeléseiket. Ezek között volt, hogy

  • az alkotmánybíróság garantálja, hogy nem oszlatják fel a Különleges Ügyészi Egységet
  • alakítsanak rendkívüli bíróságokat, amik a magas rangú politikusok ügyeit tárgyalják
  • állítsanak fel átmeneti kormányt, ami megszervezi a szabad választásokat
  • és Gjorge Ivanov elnök mondjon le.

Ezek nem történtek meg, hétfő délután ezért újra elindultak a tüntetések a fővárosban, Szkopjében, ahogy más lassan két hónapja folyamatosan.

photo_camera Fotó: Robert Atanovski / AFP

Ezek a tüntetések mindig a Különleges Ügyészi Egység irodája elől indulnak (ezta független testületet állították fel a tömeges lehallgatási botrány után), és ezeknek lettek a szimbólumai a festékbombák, amikkel a tüntetők erőszakmentesen, de azért elég erőteljesen fejezik ki a véleményüket.

Az viszont, hogy a határidőre sem történt semmi, alaposan feltüzelte a hangulatot. Több tízezren jöttek össze, és a szervezők előre figyelmeztettek mindenkit, hogy maradjanak békések, mert attól féltek, hogy a rendőrök közbelépnek, és a kormánypárt is mozgósíthatja az embereit.

link Forrás

A felpaprikázott hangulatban most már nem csak festékbombák repültek, hanem a tüntetők betörték az igazságügy minisztérium ablakát is. És nekimentek a parlament előtt lévő Prométheusz-szobornak is, ami egyike a belvárost elárasztó giccshalomnak, így pedig az értelmetlen állami pénzszórás egyik szimbóluma.

link Forrás

A tüntetők hétfőn le akarták dönteni a szobrot, ezt végül a rendőrség akadályozta meg.

"Ennek a válságnak csak egyféleképpen lehet vége. Igazságszolgáltatással és a felelősség vállalásával. Azokat, akik loptak, el kell számoltatni. Az emberek igazságszolgáltatást követelnek, és nem tűrnek el még egy bűnös választást" - mondta a demonstráción Radmila Shekerinska ellenzéki szociáldemokrata politikus.

Az egyre feszültebb hangultaú tüntetések folytatódnak. (BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.