Nagy Ádám: a magyar Xabi Alonso, a sosem látott tehetség

futball
2016 június 21., 20:32
comments 85

Nem is olyan régen még csak szűkebb környezete tudta, mire képes, ma már fél Európa róla beszél.

A Ferencváros labdarúgója az Európa-bajnokságon töltötte be 21. életévét, ám játékán cseppet sem látszik a rutin hiánya. A középpályás, akit gyermekkorában azért mellőztek „hozzáértő” edzői, mivel akkor sem volt egy termetes alkat, Thomas Dolltól szinte a semmiből kapott lehetőséget a bizonyításra. A Fradi vezetőedzője a 2015-ös kupadöntőn a kezdőben szerepeltette Nagyot, aki azon a mérkőzésen, s a rákövetkező bajnoki idényben is megmutatta, rászolgált a bizalomra. Egy másik német szakember szintén bedobta a mélyvízbe, ám Nagy a válogatottban is a felszínen maradt, alapember Bernd Storck együttesében.

Fotó: Federico Gambarini / DPA
photo_camera FEDERICO GAMBARINI / DPA

A nemzetközi sajtó előtt sem maradt észrevétlen a tudása: az ESPN-en mindkét lábával egyformán hatékony, taktikai szempontból intelligens labdarúgóként jellemezték az Eb-t megelőzően, kiemelve futsalos múltját. Azt írták, tökéletesen védekezik, remek labdaszerző, s okosan osztogatja a játékszert. A neves médium szerzője hallotta, amint a norvégok elleni pótselejtezőn mutatott teljesítménye lenyűgözte a Bursaspor egyik játékosmegfigyelőjét is: – 50 évet töltöttem el a futballban, de ilyen tehetséget még nem láttam.

A portugál Record is rajongója Nagynak, az Eb-n szinte minden nap kiemelten foglalkoztak a Benfica érdeklődésével, interjút is közöltek a futballistával. Elemzésükben azt írják: „Vannak játékosok, akik nem keltenek feltűnést, mégis kiemelkedőek.” És tovább fokozzák a dicsérő szavakat: a látszólag törékeny labdarúgó elképesztően intelligens, fiatal kora ellenére meghatározó szerepet tölt be mind a válogatott, mind a Ferencváros keretében. Alabát levette a pályáról az osztrákok elleni nyitómeccsen, remekül helyezkedett, olvasta a játékot, kivételes érzékkel kombinált. A lap konklúziója a következő: kizárt dolog, hogy Nagy „megmeneküljön” egy komolyabb európai bajnokságtól.

GEORGES GOBET / AFP
photo_camera GEORGES GOBET / AFP

A tekintélyes spanyol lap, az El Mundo Kleinheisler László mellett Nagy Ádámot emeli ki az F csoportot vezető magyar nemzeti csapatból, egyenesen Xabi Alonsóhoz és Verrattihoz hasonlítja Storck fiatal játékosát. Külön megemlékeznek arról a jelenetről, amikor az Ausztria elleni találkozón csendre intette Sabitzert – ahogy írják, ez bizonyította, hogy a konfliktusok felvállalásától sem jön zavarba. A Chelsea, a Liverpool, a Benfica és a Braga érdeklődéséről tesznek említést. – Biztosan nem a pénz dönt majd arról, hova igazolok. Még fiatal vagyok, várok a megfelelő lehetőségre – idézik a nem csak a pályán, de azon kívül is éretten gondolkodó fiatalt.

A L’Équipe az Európa-bajnokság legígéretesebb játékosai között vette sorra, jellemzésükben kiemelték a szerintük futsalos múltját idéző technikai képzettségét. Az Opta adatai is lenyűgözőek: eddigi két mérkőzésén 89%-os passzpontosságot ért el, az ellenfél térfelén még precízebb volt, itt átadásai 94%-a ment csapattárshoz. Párharcai közel kétharmadát megnyerte – ami különösen annak fényében remek eredmény, hogy Izland ellen igencsak robosztus játékosok ellen kellett felvennie a kesztyűt. Alig akadnak páran, akik nála többet futottak eddig a tornán, a teljes pályát bejárja, s időnként már lövésekkel is próbálkozik.

A portugálok elleni meccsen tovább terjedhet jó híre Európában, de tudjuk, neki nem ez a legfontosabb: mint azt a válogatott egyik sajtótájékoztatóján elmondta, nem azért utazott Franciaországba, hogy eladja magát. Annyi biztos, ő maga már megvette az országot. (A Goal Magyarország cikke)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.