Nem sikerült szigorítani a terroristagyanús emberek fegyvervásárlásán

külföld
2016 június 21., 03:40
comments 23

Hétfőn akár szigoríthatta is volna a fegyvervásárlás szabályait az amerikai szenátus - amire esélyt kínált, hogy a négy szigorítási javaslat közül kettőt is republikánus szenátorok jegyeztek -, de végül az amerikai felsőház republikánus többsége mindegyik javaslatot leszavazta.

Pedig volt köztük olyan, amit nehéz volna a fegyverviselés alkotmányos jogának korlátozásaként értékelni. Az iowai republikánus, Charles Grassley javaslata például csak annyit szeretett volna, hogy a mentális betegségekkel kezelt, illetve a büntetett előéletű fegyvervásárlókról kicsit több adatot kelljen megosztani. Javasolta továbbá, hogy ha olyasvalaki akarna fegyvert vásárolni, aki a megelőző öt évben terrorgyanú miatt megfigyelés alatt állt, azt jelenteni kelljen a szövetségi hatóságoknak.

Ilyen volt például a floridai Omar Mateen, aki a múlt hétvégén 49 emberrel végzett egy orlandói melegklubban.

De Grassley javaslata elbukott, ahogy elbukott párttársa, John Cornyn javaslata is. Ő aszt szerette volna, hogy a bírák egyedi döntéssel örökre eltilthassák a fegyvervásárlástól azokat, akik terrorcselekményben vettek részt.

Elbukott a demokraták egyik vezető szenátorának, Diane Feinsteinnek a javaslata is, ő megtiltotta volna, hogy fegyvert adjanak el terrorgyanú miatt megfigyelteknek. A negyedik javaslat, amit a demokrata Chris Murphy nyújtott be, a fegyvervásárokon és az interneten fegyvert vásárlók ellenőrzését terjesztette volna ki.

Egyes értesülések szerint kedden a szenátus megpróbálhat kompromisszumos javaslatot kidolgozni, hogy legalább a teljesen egyértelmű eseteket, például a terrorgyanú miatt megfigyeltek vagy terrorcselekményekben részt vettek fegyvervásárlását szigoríthassák. A közvélemény-kutatások szerint ezzel amúgy az amerikaiak 71 százaléka egyet is értene. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.