Váratlanul megkerült Václav Havel börtönnaplója

külföld
2016 június 21., 13:06
comments 19
Fotó: Ondřej Sláma / Wikipedia
photo_camera Fotó: Ondřej Sláma / Wikipedia

Előkerült az egykori emberi jogi aktivista, majd később csehszlovák és cseh köztársasági elnök börtönnaplója, amit Vacláv Havel 1977-ben, a prágai Ruzyne fegyház fogságában vezetett - írja részben a lidovky.cz-re hivatkozva az MTI.

Havel 1977-ben azért került fogságba, mert társaival együtt megfogalmazta a Charta 77 nevű kiáltványt az emberi jogok védelmében. A későbbi elnököt ezért hat hónapra börtönözték be. Eddig nem lehetett tudni, hogy vezetett naplót, amibe egyébként napi teendőit, jövőbeni terveit és ötleteit vezette.

A kordokumentum meglehetősen rejtélyes körülmények között került elő: Zdenek Urbánek cseh író, műfordító hagyatékában bukkant rá David Dusek, Urbánek unokája. Urbánek és családja szoros kapcsolatban állt az ellenzékkel; Havelt és első feleségét, Olgát is közeli barátjukként tartották számon. Az egyelőre rejtélyes, hogy miként került maga a napló Urbánekhez.

A napló egyelőre nem nyilvános, ősszel jelenteti azt meg a prágai Václav Havel Könyvtár, de a jólértesült prágai lapok tudni vélik, hogy a szöveg néhány "meglepő, az elnökre egyébként nem valló" részletet is tartalmaz.

Havel 2011 decemberében hunyt el a csehországi Vlčicében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.