A közkonyhák leggyakoribb hibái: nem mosogatnak el rendesen, de a dolgozók amúgy sem ismerik az élelmiszerbiztonsági szabályokat

gasztronómia
2016 június 23., 17:41

Tavaly október óta tart a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzéssorozata közétkeztető főzőkonyháknál. Az eredmény ijesztő:

az 1700 vizsgált konyhából 103 elégtelent kapott, de jelest is 124 érdemelt ki.

A Nébih azért kezdett ellenőrzésbe, mert az utóbbi időben egyre több a minőségi kifogás érkezett hozzájuk. Jelenleg Magyarországon 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik.

Kovács Imre fõszakács kolbászt vág a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet felújított konyháján Kecskeméten 2014. február 5-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
photo_camera Kovács Imre fõszakács kolbászt vág a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet felújított konyháján Kecskeméten 2014. február 5-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A vizsgálat szerint a minőségromlás a gyenge fizetőképesség miatt kialakult árverseny mellett a hiányos ismereteknek és a figyelmetlenségnek köszönhető. A ellenőrzés során a leggyakoribb hibák közt szerepel az, hogy

a konyhások nem ismerik az élelmiszerbiztonsági szabályokat, és az eszközök, edények mosogatása nem megfelelő.

A hatóság közleménye szerint a  helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.