Egy menetben, három nap alatt átkelt az Atlanti-óceánon a napelemes repülő

napelem
2016 június 23., 13:16

A Solar Impulse New York JFK repteréről szállt fel június 20-án, hétfőn és közép-európai idő szerint 7:38-kor, ma reggel sikeresen megérkezett Sevillába. 71 óra, azaz három nap alatt az óceánt átszelve teljesítette a 6272 kilométeres távot. De ez csak a gép idei leghosszabb repülőútja volt, tavaly több mint 8000 kilométeren át volt folyamatosan a levegőben a napelemekkel borított repülő, amikor Japánból Hawaii-ra repült.

photo_camera Landolás előtt Sevillában

A mostani etap a svájci ABB energetikai és automatizálási óriáscég szponzorálásában zajló Föld-körberepülés része. A Solar Impulse projekt egy kicsit széttöredezett, hol az időjárás, hol atechnikai problémák (a napelemekkel töltött akkuk túlmelegedése) miatt kellett csúsztatni a programot, de már csak Svájcba kell eljutni, szóval nagy baj nem lehet.

A mostani sikeres földet éréssel egy újabb világelsőség is megszületett: első ízben kelt át az Atlanti-óceánon egy olyan repülőgép, amely nem használ fosszilis üzemanyagot, csupán a nap energiáját hasznosítja repüléskor, és nincs károsanyag-kibocsátása.

Összefoglaló video a transzatlanti átkelésről:

link Forrás

Bertrand Piccard, a Solar Impulse kezdeményezője és elnöke (mellesleg a pilóta, aki most szállt le a géppel), és André Borschberg, a projekt társalapítója, aki a monacói irányítóközpontból a repülést felügyelte, bejelentették, hogy létre kívánják hozni a Tiszta Technológiák Nemzetközi Bizottságát (International Committee Of Clean Technologies – Icct). Az új civil szervezet célja a tiszta technológiák fő globális szereplőinek összefogása, független és hiteles energetikai tanácsadás kormányoknak és vállalatoknak.

Kevés utálatosabb dolog van a világon, mint a céges sajtóközleményekbe illesztett Nagy Emberek Idézetei, de a Solar Impulse elökének szavaira érdemes odafigyelni: "Egészen napjainkig a környezet védelme költséges volt, és társadalmunk kényelmét, mobilitását és növekedését fenyegette. Ma a korszerű tiszta technológiáknak köszönhetően a világ energiafogyasztása, és ezzel együtt széndioxid-kibocsátása a felére csökkenthető lenne, új munkahelyek létesítése és nagyobb profit mellett. A Tiszta Technológiák Nemzetközi Bizottsága ebben az irányban végzi majd munkáját” – mondta Bertrand Piccard. „A Tiszta Technológiák Nemzetközi Bizottsága fantasztikus lehetőség arra, hogy összehozzunk egy változatos tapasztalatokkal és háttérből érkező szakemberi gárdát, hogy közösen szólaljanak meg, segítsék a változás eléréséhez szükséges erőfeszítéseket, és befolyásolják a globális döntéshozókat a tiszta technológiák és a megújuló energia területein” – tette hozzá André Borschberg.

Ezt a lobbit csak támogatni lehet, drukkolunk nekik!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.