Megbüntették a levéltárat, mert jogellenesen adta ki a Kiss Lászlóról szóló ítéletet

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárást indított, hogy megvizsgálja a levéltár jogszerűen biztosított-e hozzáférést ahhoz az ítélethez, ami alapján a privatkopo.hu megírta, hogy Kiss László 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Az adatvédelmi hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a

Budapest Főváros Levéltára jogellenesen adta ki egy újságírónak a nemi erőszakról szóló ítéletet.

Emiatt a levéltár  hárommillió forintos bírságot kapott.

A vizsgálat megállapította, hogy a dokumentum bűnügyi személyes adatokat tartalmaz, amelynek megismerésére a törvény szerint akkor van lehetőség, ha az ítéletben szereplő érintett írásban hozzájárul ehhez, de ez nem történt meg. A levéltár azzal védekezett, hogy

anonimizált másolatot biztosított az újságírónak.

Az adatvédelmi hatóság erre úgy reagált, hogy levéltárnak fel kellett volna ismernie, hogy az újságíró az anonimizálás mellett is összefüggésbe tudja hozni az ítéletet az elkövetők személyével.


    Kiss Lászlóról áprilisban a privatkopo.hu internetes portál írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.