Hiller legyőzte Botkát

Az MSZP tisztújító kongresszusán megválasztották a párt választmányának új elnökét, Hiller István személyében.

A választmányi elnök a pártelnök mögött a második legfontosabb pozíció az MSZP-ben.

Eddig a szegedi polgármester, Botka László volt a választmányi elnök. Ő az, akiről évente kétszer elterjesztik, hogy mindjárt átveszi a hatalmat a pártban, és hogy ő lesz a miniszterelnök-jelölt, aztán soha nem történik semmi. Mostani veresége arra utal, hogy már nem is fog.

Hiller István (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Hiller István már volt pártelnök is az MSZP-ben, még akkor, amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök. Az egykor gyurcsányista oktatási miniszter jelenleg a parlament alelnöke. Szocialista ellenfelei a kongresszus előtt azt terjesztették róla, hogy annyira jóban van már a Fidesszel, hogy nem volt hajlandó a tüntető pedagógusok mellé állni. Az biztos, hogy Hillernek tetszik a magyar határra felhúzott kerítés, és migráns-ügyben támogatja az Orbán-kormányt.

A párt elnökhelyettese Gőgös Zoltán maradt. Kihívója Tóth Bertalan volt, aki Puch László embere a pártban.

A párt vezetésére négy ember jelentkezett. Az első fordulóban elvérzett Szanyi Tibor és Harangozó Tamás, versenyben maradt Molnár Gyula és Tóbiás József.

Molnár nyerte az első fordulót, 121 szavazattal. A jelenlegi elnök Tóbiás 99 szavazatot kapott. Kettejük közül még ma eldől, hogy ki vezeti tovább a pártot.