Csalók és külföldiek is duzzasztják az új népszavazást követelő brit petíciót

külföld
2016 június 26., 14:59
comments 201

Parlamenti vizsgálóbizottság ellenőrzi már azt a petíciót, amiben új Brexit-szavazást követelnek az aláírók és ami mögé rövid időn belül hárommillió ember csatlakozott. Vagy hát lehet, hogy kevesebb. A parlament petíciókért felelős bizottsága ugyanis megerősítette, hogy 77 ezer aláírást már töröltek, mert csalással adták őket hozzá a listához és további ellenőrzések várhatóak.

A fő probléma az, hogy egy ilyen petíciót csak brit polgárok vagy jogszerűen az országban tartózkodók írhatnának alá. Ugyanakkor az aláírók adataiból látszik, hogy Izlandtól Tunézián át érkeztek az aláírások. Például Vatikánvárosból több mint 39 ezer aláíró, ami azért is fura, mert az apró pápaállamban hivatalosan csak nyolcszázan élnek.

A bizottság vezetője, Helen Jones szerint ezek az esetek aláássák a parlamentáris demokrácia eljárásait. Ezért most vizsgálatokat indítottak, hogy megtalálják a kamu aláírásokat.

Ez azért is fontos, mert rengeteg ember van, aki viszont jogszerűen írta alá a petíciót. És az ő aláírásukkal is összejöhetett annyi aláírás, ami után a kérdésről, azaz az új népszavazásról vitát kéne tartani a parlamentben. A petíciókkal foglalkozó bizottság jövő héten fog összeülni, hogy eldöntsék, lehet-e vitát tartani erről.

A brit politika ártatlanságát jelzi, hogy az aláíráshoz semmiféle személyazonosítást nem kérnek, egyszerűen ki kell pipálni egy dobozt, hogy brit állampolgárok vagyunk.

A sors érdekes játéka, hogy a petíciót amúgy a távozáspárti Oliver Healey indította májusban, amikor úgy nézett ki, hogy a maradás nyerhet. Ő is új népszavazást akart volna, csak egészen más okból.

Az országban minden kormányzati petícióból lehet parlamenti vita, ha eléri a százezer aláírást. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.