Megszaporodtak a rasszista támadások a szavazás eredményének kihirdetése óta Nagy-Britanniában

Egy Facebook-posztban kezdte el Sarah Childs összegyűjteni azokat a történeteket, amikről Nagy-Britanniában élő emberek számoltak be az EU-ból történő kilépésről szóló szavazás óta.

A történetek mind erősödő idegenellenességről és rasszizmusról szólnak, egymást érik az olyan beszámolók, hogy a szavazás eredményére hivatkozva inzultáltak bevándorlókat az országban. Videófelvételek és rendőrségi feljelentések is alátámasztják, hogy megszaporodtak ezek az esetek.

"Anyukám most látott egy csoportot, akik szóban inzultáltak egy lengyel nőt. Azt mondták neki, hogy takarodjon vissza a picsába a saját országába és hogy "mi nyertünk""

Nem arról van szó, hogy ezek új hangok lennének a brit társadalomban, eddig is sokan voltak, akik utálkozva néztek az országban élő bevándorlókra. Pont ezért is tudott annyira sikeres lenni a távozáspártiak sokszor hazugságokra épített kampánya. De a beszámolók szerint most azok, akik így gondolkodnak, felbátorodtak: úgy érezhetik, hogy a népszavazás megerősítette, nekik van igazuk és az idegeneknek el kell takarodniuk.

"Gloucester Tescóban: Ez itt Anglia, a külföldieknek 48 órájuk van, hogy eltakarodjanak. Ki külföldi itt? Bárki külföldi?"

És nem csak muszlimok elleni támadásokról van szó. Az Economist főszerkesztője, Zanny Minton Beddoes például arról posztolt Twitteren, hogy a londoni negyedben, Hammersmithben, ahol él, összegraffitizték támadó feliratokkal a helyi lengyel központot. Ötven éve működik ott, ez volt az első támadás ellene.

De az Independentnek mesélt egy lengyel doktorandusz is, aki nyolc éve él már Angliában. Az eredményhirdetés után pár órával már inzultálták az utcán. Huntington városában is lengyel-ellenes szórólapok jelentek meg, az ügyben már a rendőrség is nyomozást indított. (Independent)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.