2000 éves indo-görög várost fedeztek fel Pakisztánban

történelem
2016 június 27., 10:57
comments 43

Egy több mint 2000 éves, az indiai görög királyságban épült nyomaira bukkantak régészek Pakisztán északnyugati részén. Az évek óta tartó ásatásokon érmék, fegyverek és cserépedények kerültek elő a Haibár Pahtunhva tartományban fekvő Szvat-völgyben – közölte Niaz Sah pakisztáni régész.

A leletek és történelmi hivatkozások alapján az olasz-pakisztáni szakértői csoport úgy véli, a régióban közösségként éltek a görögök. A Dawn pakisztáni lap szerint a Barikot (Nagy Sándor idejében Bazira néven ismert) város területén talált edényeket Baktriából vagy a földközi-tengeri régióból importálhatták.

Sah szerint a kialakított védelmi fal és a fegyverraktár arról árulkodik, hogy az itt élő görögök Nagy Sándor hadseregéhez tartoztak. Később, amikor az első buddhisták a területre érkeztek, indiai civilizációval olvadt egybe a görög.

Nagy Sándor makedón király az időszámítás előtti 4. században birodalmát egészen az indiai szubkontinensig kiterjesztette. Sah szerint a kalas nép, a Hindukus pakisztáni régiójában élő etnikum is Nagy Sándor katonái leszármazottjának tekinti magát. „Eddig is bukkantunk már a görög civilizáció nyomaira Nagy Sándor Indiába vezető útján, de ez az első, tervezett város, amit ismerünk” – fogalmazott Shah. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.