Az MTVA szerint folklorisztikus geg az ostoros nőverés

bűnügy
2016 június 27., 08:55
comments 215

Miután végignéztük, hogyan csapkodja az MTVA riporternőjét egy pocakos ötvenes férfi ostorral a közszolgálati adó élő műsorában, miközben olyanokat mond neki, hogy "A kutya fáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki!", levelet írtunk az MTVA sajtóosztályának.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a jelenet hogyan fér össze az MTVA közszolgálati szerepével és milyen megfontolások alapján tartották érdemesnek, hogy bemutassák mindezt korhatár besorolás nélkül, hétvégén délelőtt.

link Forrás

Hamar meg is érkezett a válasz:

"Kérdésében megfogalmazott jelenetsor folklorisztikus geg, érdemes a helyén kezelni.

A jelenet azért került be az M1-re, mert az M1 célkitűzése megmutatni mindazt a magyar és a magyaron túli világból, ami csak hírértékű és érdekes. Ennek megfelelően nem alakítói vagyunk az eseményeknek, hanem közvetítői.

Azt érdemes tudni, hogy a karikás ostor nem az "áldozaton" csattant, hanem a végén lévő bojt ad pattanó hangot, a riporterünktől pár méterre.

Vagyis egy képzett csikós úgy kelt "riadalmat" a profi karikáscsattogtatással, hogy senkinek sem esik bántódása."

Azt persze mi sem gondoltuk egy pillanatra sem, hogy a riporternőnek fájdalmat okozott volna a jelenetsor, ez egyértelműen ki is derül a videóból. De ennek ellenére az így neveljük az asszonyt és a nem főztél vacsorát! felkiáltásokat nehéz gegnek tekinteni egy olyan országban, ahol civil szervezetek adatai szerint

  • minden ötödik nő él vagy élt valaha olyan kapcsolatban, ahol partnere rendszeresen testileg bántalmazta őt;
  • a családon belüli erőszak hetente legalább egy nő életét követeli;
  • egy nőnek nyolcszor annyi esélye van, hogy férje vagy élettársa ölje meg, minthogy idegen támadó.

Persze ha az egész mókás jelenet csak a magyar kultúra egy vidám momentumára akarta felhívni a figyelmet, amit annyira meg akarunk mostanában védeni, akkor nem szóltunk.

Update: Cikkünk megjelenésének pillanatában kaptunk még egy választ az MTVA sajtóirodájától, ebben még ennyi szerepelt:

"Természetesen a magyar közmédia nem támogat semmilyen bántalmazást, legyen szó lelki-, vagy akár fizikai bántalmazásról, és nem is biztat ennek elkövetésére senkit sem."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.