Rejtélyes kopaszok léptek akcióba a Városligetben

Tbg
politika
2016 június 26., 22:33
comments 391
  • Lökdösődés és kisebb verekedés alakult ki a Ligetvédők és a Közlekedési Múzemhoz kirendelt rejtélyes kopaszok között, akik a Városliget Zrt. megbízásából jártak el.
  • A rendőrség kiérkezett a helyszínre, de a jogvitát nem tudták megoldani.
  • A helyzet reggelre sem rendeződött.
  • Új fokozatra kapcsolt a Liget-projekt és az ellene való tiltakozás.

Alig ért véget a magyar–belga-meccs, két tucat kopasz jelent meg a Közlekedési Múzeumnál, és kordonokkal vonták körbe az épületet, hogy a tiltakozók ne tudják tovább akadályozni a Liget-projekt részeként startoló gigaberuházást.

Az immár századik napja a Liget-projekt ellen polgári engedetlenségi mozgalommal tiltakozó Ligetvédők észrevették az éjszaka indult akciót, és megpróbáltak bejutni a szerintük közterületnek számító, lekordonozott területre.

Ezután némi dulakodás kezdődött, de a túlerőben lévő kopaszoknak sikerült a kordonokat felállítani, és csak néhány aktivista maradt bent a területen, ami szerintük közterület, így el nem zárható.

A Ligetvédők és a kopaszok között ezután vita kezdődött arról, hogy kinek mihez van joga.

A 444 hiába érdeklődött a kopaszok két vezetőnek tűnő emberénél, hogy pontosan milyen cégnek dolgoznak, és milyen engedélyek birtokában zárták le a területet, erre a kérdésre nem akartak válaszolni.

A 444 kérdésére egyikük sem volt hajlandó elárulni a nevét, sem azt, hogy milyen cég munkatársaiként vannak itt.

Annyi ismételgettek, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. megbízásából vannak itt, és van engedélyük a terület lekordonozására, amely egyébként szerintük nem számít közterületnek.

A Ligetvédők kihívták a rendőröket, akik előbb két járőrrel, majd újabb autókkal érkeztek a helyszínre, és igyekeztek mindkét féltől megtudni, milyen jogosultság alapján tartózkodnak a területen.

A Ligetvédők szerint nekik érvényes, bejelentett demonstrációjuk van a Közlekedési Múzeum előtti területre.

A rendőrök meghallgatták a kopaszok vezetőjét is, aki azt állította minden jogalapjuk megvan a terület körbekerítésére, ám erről végül a rendőrök nem tudtak meggyőződni, mert dokumentumokkal nem tudták igazolni állításaikat.

A 444 megpróbálta a helyszínen tartózkodó rendőröktől is megtudni, hogy valóban jogos-e a terület körbekordonozása, ám erre csak annyit mondtak:

„Honnan tudjam, uram, hogy Budapesten kinek, mire van engedélye? Hívja fel a BRFK sajtóosztályát!”

A kopaszok nyakában függő badge-en egyébként két cégnév volt látható (egyiken ez, másikon az): Bak Tak Kft és Security Forest Kft.

Hajnali két órakor a rendőrség levonult, azt állították, tájékozódnak, és visszatérnek. Ez meg is történt, fél háromkor visszajöttek.

Ezután a Ligetvédők egyik hangadója, Komáromy Gergelyt, a Riddim Colony énekese, aki a kordonon belülre jutott, a kopaszok erőszakkal kivitték, ekkor lökdösődés kezdődött:

link Forrás

A rendőrök nem léptek közbe, mint nem hivatalosan elmondták, egy polgárjogi vitában ők csak felveszik a vitatkozó felek adatait, és megpróbálják a helyzetet kezelni, ám a jogvitát nem tudják megoldani a helyszínen.

Azt, hogy van-e a kopaszoknak engedélyük a terület lekordonozására, csak a kerületi közerület-felügyelet, vagy a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság tudná megmondani, de hajnali 3 órakor nehéz őket elérni.

UPDATE: hétfő reggelre sem rendeződött a helyzet. A Ligetvédők most a múzeum bejáratánál blokkolják a munkát, az őrző-védők továbbra sem mutattak fel engedélyt.

A Ligetvédők többször jelezték, hogy ott fogják blokkolni a Városliget beépítésével járó beruházást, ahol csak tudják, mivel továbbra sem lehet tudni, hogy milyen és mekkora épületeket akarnak a beruházók Budapest leghíresebb és legrégebbi közparkjába telepíteni.

Legutóbb a Városliget Zrt. közlése szerint a projekt csak 2017 nyarára körvonalazódik teljesen, az építkezéseket mégis igyekeznek elkezdeni. A tervezésre és előkészítésre eddig több mint tízmilliárd forint közpénzt költöttek, a projekt összértéke kb. 200 milliárd forint.

A Közelkedési Múzeum kiürítése az elmúlt hetekben kezdődött el. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy pontosan mi épül a helyére. Két hete például Vitézy Dávid, a múzeum igazgatója, azzal keltett meglepetést a Design Terminalban egy konferencián, hogy a múzeum földalatti területe 9000 négyzetméteres lesz (két szint a föld alatt), amelyről eddig egyébként nem lehetett hallani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.