31 ország nagykövetsége támogatja az idei Budapest Pride-ot

2016 június 28., kedd 10:51
306

Közös közleményt adott ki 31 ország budapesti nagykövetsége, melyben támogatásukról biztosították a héten zajló Budapest Pride-rendezvénysorozatot, illetve a szombaton következő felvonulást.

A közleményt Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Litvánia, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia és Új Zéland nagykövetségei írták alá.

Ez rekordszámú támogató országot jelent, ráadásul idén kelet-európai nagykövetségek is csatlakoztak.

Így szól a közlemény:

"A 21. Budapesti Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösségeket, továbbá támogatjuk azt a jogukat is, hogy békésen és törvényes módon fejezhessék ki magukat. Az emberi jogok - köztük az igazságszolgáltatásnak, az egyenlőségnek, a diszkriminációtól való mentességnek, a szólásszabadságnak és ezen jogok háboríthatatlan gyakorlásának - tiszteletben tartása és a jogállamiság szolgáltatják az alapot, amelyre a demokratikus államok épülnek. Az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi törvény abban az alapvetésben gyökerezik, hogy minden egyes embernek joga van az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában lefektetett minden joghoz és szabadsághoz. Az emberi jogok szexuális orientációtól vagy a nemi azonosságtól függetlenül minden egyes emberre egyformán vonatkoznak. Ez a lényege demokratikus értékeinknek. A sokféleség ünneplése biztos módja annak, hogy elősegítsük az emberi jogok tiszteletben tartását.

Elutasítjuk és elítéljük az erőszak és a diszkrimináció minden formáját, amelyet az emberek szexuális orientációja és nemi azonossága miatt követnek el bárhol a világon. Az ilyen alapon elkövetett diszkrimináció összeegyeztethetetlen az Egyesült Nemzetek, az Európa Tanács és az Európai Unió erre vonatkozó törvényhelyeinek előírásaival. Üdvözlünk minden olyan nemzetközi, regionális és a nemzetek szintjén megjelenő pozitív fejleményt, amely szembeszáll az emberek szexuális orientációja és nemi azonossága miatti erőszakkal és diszkriminációval. Arra bátorítunk minden országot, hogy tegyenek további lépeseket az emberi méltóság és egyenlőség érdekében az egyének szexuális orientációjától vagy nemi azonosságától függetlenül.

A Közép és Kelet-Európában legnagyobb múlttal rendelkező Budapest Pride az LMBTI közösség tagjainak egyenlő bánásmódjáért küzd, amely egyben fontos alkotó eleme egy toleráns és tiszteletre épülő társadalomnak is. Örömmel tekintünk a Pride rendezvényei elébe és reméljük, hogy a magyar emberek tisztelettel fognak viselkedni, valamint a magyar hatóságok eltökéltek az irányba, hogy megakadályozzák a szélsőséges nézeteket valló csoportok rendbontását egy olyan rendezvényen, amely sok kellemes eseményt tartogat mindnyájunk számára."

A Budapest Pride programját a Facebookon lehet követni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt