A világ leggyorsabban mozgó madara pedig a...

2016 június 28., kedd 14:34
117

Egy nemzetközi tudócsoport arra volt kíváncsi, hogy pontosan hogyan is képes néhány verébszerű madár ennyire gyorsan mozgatni a repüléshez használt izmaikat. Azt ugye eddig is tudtuk, hogy a kolibri vagy a piprafélék szárnyaiban lévő izmok egyszerre baromi gyorsak és erősek is, csak a hogyan volt a kérdés.

Na, pont ez a hogyan az, amire ez a nemzetközi tudóscsoport sem talált választ. Mellékesen viszont megtalálták a leggyorsabb mozgásra képes izmot, ami a gerincesekben előfordul.

Elektromos impulzusokkal stimulálták több verébféle szárnyait, aztán rögzítették az izmok leggyorsabb összehúzódásait. Kiderült, hogy az aranyvörös pipra és a kárminsapkás pipra izmai a leggyorsabbak.

A piprafélék egyébként Közép- és Dél-Amerika dzsungeleiben élnek, Magyarországra még a hírük se nagyon jutott volna el, ha a kárminsapkás pipra nem tudna ilyen bombajól táncolni:


De tud. A szárnyaikban lévő izmokat ezek a madarak amúgy a párzási táncaikhoz is használják, nemcsak repüléshez. A párzási táncuk is elég gyors, az aranyvörös pipráé ilyen:

(Audubon)

(Címlapi kép: Wikipédia by gjofili)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt