A kísérleti egereknél már működik a Zika elleni oltás

2016 június 29., szerda 5:37
129

Nagyban növelte a hihetetlen gyorsasággal terjedő Zika-vírus megállításának esélyeit, hogy a legutóbbi állatkísérleteknél a kísérleti gyógyszerrel már teljes védelmet tudtak biztosítani a beoltott egereknek a betegség ellen. Az amerikai kutatók a kísérlet során a Zika megtisztított változatával szemben tesztelték sikeresen az oltást a rágcsálókon.

A Zika-vírus az újszülötteknél kisfejűséget okozhat - Fotó: AFP/dpa/Rafael FabresUgyanakkor még jó ideig eltarthat, amíg az oltást embereken is tesztelhetik, ráadásul az sem biztos, hogy a most kifejlesztett gyógyszer minden embernél egyformán hatékony tud lenni. Fennáll a veszélye, hogy egyeseknél akár növelheti is az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint például a dengue-láz.

Dan Barouch, a kutatás vezetője az egereknél elért eredményekről elmondta, hogy ez egy fontos lépés a védőoltás kifejlesztése felé, de még egy rakás további kutatásra van szükség. Hatalmas eredménynek nevezte, hogy már egy oltással is el tudták érni a teljes védelmet, de még azt is vizsgálják, meddig tart ez a hatás. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt