Csak másnap dél körül engedték ki a Közlekedési Múzeum tetejére felmászó ligetvédőt a zárt osztályról

POLITIKA
2016 június 29., 11:44
comments 678

A keddi tüntetésen a Városligetben a rendőrök és a tűzoltók órákon keresztül nem tudták leszedni az egyik ligetvédőt, mert a Közlekedési Múzeum kéménye, ahová felmászott, már túl magasan volt a tűzoltókocsinak. Miután a srác önként lemászott, a rendőrök akarata ellenére egy mentőbe rakták, és bevitték Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályára.

Szerdán délutánig nem lehetett pontosan tudni, hogy mit akarnak vele és milyen indokkal szállították el.

Nem sokkal azután, hogy másnap délben kiengedték, sikerült elérnünk Komáromy Gergőt, aki elmondta, hogy semmi baja nem volt, mikor lemászott. Ráadásul a rendőrök azt ígérték neki, semmi baja sem lesz, ha együttműködik, aztán mégis leteperték.

„Mikor úgy döntöttem, hogy lejövök, még felvettem egy nyilatkozatot a telefonommal, hogy minden fasza, minden király, teljesen jól érzem magam"

- majd mikor lemászott a kéményről, a rendőrök lefogták, és egy mentőbe tuszkolták. Hiába ismételgette, hogy semmi baja, azt mondták neki, be kell vinniük a pszichiátriára, mert attól tartanak, hogy napszúrása és öngyilkossági szándéka lehet.Mivel túl magasra mászott, először nem tudták elérni a tűzoltókocsival - Fotó: Botos Tamás/444

Komáromy Gergő elmondása szerint az őt megvizsgáló orvos is úgy látta, nem lett különösebb baja attól, hogy órákon keresztül fent volt az épület tetején, a tűző napon, de azért még bent tartották a zárt osztályon egy estére.

Komáromy Gergő (G Ras)Azt mondta, a kórházban vér- és vizeletmintát is akartak venni tőle, de a vérvételt vallási okokra hivatkozva megtagadta. A vizeletmintát engedte, szerinte erre a drogteszthez lehetett szüksége a rendőrségnek.

Gergő a vele összezárt gyógyszerfüggő sráccal egyébként jól kijött. Úgy vette észre, már egy este alatt sokat tudott segíteni neki azzal, hogy megtanította meditálni.

A keddi akciója miatt végül két szabálysértési eljárás is indult ellene. Azt ugyanakkor teljesen jogszerűtlennek tartja, hogy napszúrás gyanúja miatt egy egész éjszakán át megfigyelés alatt tartották, ezért pedig

fel fogja jelenteni az ellene intézkedő rendőrparancsnokot.

A rendőrség közleménye szerint a keddi tüntetés után 45 ember ellen indítottak szabálysértési eljárást, 33 főt kellett kivezetni a területről, egy embert pedig elő is állítottak. A készenlétiseknek késő délutánra sikerült eltávolítaniuk az aktivistákat a múzeum területéről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.