A kordonbontás miatt akár ki is dobhatják az aktivistákat a Városligetből

POLITIKA
2016 június 28., 21:53

Az egyik ligetvédőt, akit már a tűzoltók daruskocsijával sem tudtak leszedni a Közlekedési Múzeum kéményéről, hétfő délután önként lemászott, a rendőrök mentőbe rakták, és elmeorvosi megfigyelésre a Nyírő Gyula Kórházba szállították. A rendőrök szerint a megfigyelésre azért van szükség, mert a férfi napszúrást kaphatott, amíg az épület tetején ült. Az erős napfényfényben tényleg necces több órát lehúzni, de azt nem tudni mi indokolja, hogy az illetőt másnap reggelig bent tartsák a kórházi pszichiátrián.

photo_camera Nem érték el a daruskocsival - Fotó: Botos Tamás/444
Komáromy Gergő hétfő délelőtt mászott mászott fel a múzeum tetejére, hogy a Városliget beépítése ellen tiltakozzon. Ezt látva, nem sokkal később páran feldöntötték az épület köré felhúzott kordonokat, majd a ligetvédők berohantak a múzeum felújítása miatt elzárt munkaterületre. A biztonsági őrök először megpróbálták erőből visszatartani őket, volt egy kis boksz is az aktivistákkal, de mivel akkor már több tudósító is vette az eseményeket, a főnökeik inkább leállították őket, és hívták a rendőröket.
photo_camera A kordonok nagy részét sikerült feldönteniük
A múzeum körül
. A pár napja már ott tiltakozó ligetvédőkkel kisebb összecsapás is kialakult, mert azok jogtalannak tartották, hogy a kopaszok lekerítették a közterületet.
link Forrás
A Közlekedési Múzeum körüli rész azzal még valóban nem vált magánterületté, hogy kordont húztak köré, de ugyanakkor az is megszokott dolognak számít, mikor egy építési területet baleset- vagy vagyonvédelmi okokból egy időre elkerítenek. Ezért ha az aktivisták csak simán bemásztak volna, még nem történt volna szabálysértés, a gond inkább a kordonok megrongálásával volt.

De mi a bajuk a zöldeknek azzal, hogy felújítanak egy múzeumot?

Bár a Közlekedési Múzeum is a Liget Projekt része, ide nem egy teljesen új épület kerülne, csak a meglévő múzeumot magasítanák meg, valamint a föld alatt bővítenék egy újabb szinttel, amihez először egy hatalmas gödröt kell ásni a Ligetben. A ligetvédők szerint ezzel az a gond, hogy a pontos terveket még senki sem mutatta be, ezért az sem biztos, hogy a megújuló múzeum bekebelez-e újabb zöldterületeket.Korábban Vitézy Dávid, a múzeum igazgatója is elismerte, hogy valóban nincsenek meg még a kész belsőépítészeti tervek az új Közlekedési Múzeumhoz sem, de azt ígérte, idén augusztusra bemutatják őket. A projekt előkészítésével a Szakra stúdiót bízták meg 20 millió forintért, majd a tervek elkészítésére kiírták pályázatot a Mérték Stúdió nyerte meg 549 millió forintért. Vitézy egyébként állítja, azzal, hogy az új tervek a lefelé bővítésben gondolkodnak, kevesebb zöldfelület-átalakításra lesz szükség, mint arról korábban szó volt.

Ezért a projektet elutasító aktivisták úgy döntöttek, miután száz napja sikerrel blokkolták a beruházást a Zene Háza tervezett helyén, a volt Hungexpó-területen, a hirtelenjében megkezdett részprojekt, a Közlekedési Múzeum átalakítását is megakadályozzák.

Elvesztette a békés jellegét

Azzal, hogy megkezdték a felújítást, a Közlekedési Múzeum melletti út továbbra is közterületnek számít, ezért az oda behatoló ligetvédők nem követtek el szabálysértést. A rendőrség közleménye szerint azért kellett beavatkozniuk, mert a kordonok feldöntésével a spontán tüntetés elvesztette „az Alaptörvényben rögzített békés gyülekezési jellegét”.A ligetvédők áttörik a kordont.Közben a Liget Projekt műszaki igazgatója, Sághi Attila a helyszínen bejelentette, hogy a történtek miatt kezdeményezik a zuglói jegyzőnél a ligetvédők ellen a birtokvédelmi eljárást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nem tudják igazolni, hogy jogszerűen táboroznak a volt Kertem területén, pár héten belül kidobhatják őket.

Mire a készenléti rendőrök kiértek, az aktivisták már a kordonok nagy részét lebontották. Mikor az ott maradt darabokat a biztonságiak vissza akarták állítani, a ligetvédők egyszerűen ráültek a vasakra. A kopaszokon látszott, iszonyúan dühíti őket, hogy a nyegle aktivisták nem engedelmeskednek nekik, de a főnökeik már valószínűleg képben voltak azzal, mennyire menthetetlenül rosszul mutat a felvételeket, mikor kigyúrt, fekete ruhás arcok csomagolnak össze papucsos aktivistákat, ezért inkább a rendőrökkel dobatták ki a tiltakozókat.A rendőrök parancsnoka szerint a területet a biztonsági cég teljesen jogszerűen zárta le, ezért a felszólítás után a készenlétisek karon fogták a tiltakozókat, és kipakolták őket a területről. Ekkor még senkit sem vittek be, de mindenki kapott egy-egy szabálysértési csekket, amiért ellenszegült a rendőri intézkedésnek.A rendőrség megpróbálra rávenni az egyik aktivistát, hogy vegye le a nyakáról a lakatot. Mivel ellenállt, úgy kellett levágni róla.

Az épület oldalára mászó aktivisták már túl magasan voltak ahhoz, hogy kézi erővel le tudják szedni őket, ezért hozzájuk már tűzoltókat hívtak. A kémény tetejére áttelepülő Komáromyt azonban ezzel sem tudták leszedni. Ő egy ideig egy megafontól Bob Marley-dalokkal szórakoztatta a társait elvonszoló rendőröket, később önként lemászott.

Mikor a rendőrök kipakolták a ligetvédőket, többnyire nem volt dulakodás, a tiltakozók „passzívan” együttműködtek. A helyzet akkor durvult el, mikor késő délután az aktivisták meg akarták akadályozni, hogy egy munkagép behajtson a területre, a rendőrökkel is lökdösődtek. Miután a rendőrök kiemelték azt az aktivistát, aki az övére akasztott egy 5 centis kést, a tömeg nekiment a sorfalnak, és többen kisebb sérüléseket szenvedtek. Igaz, hogy egy akkora penge még önmagában nem szabálysértő, de egy ilyen helyzetben akkor is elég rossz ötlet vágóeszközt vinni a tömegbe.

A rendőrség szerint a nap során 45 ember ellen indítottak szabálysértési eljárást a Városligetben, 33 főt kellett kivezetni a területről, egy embert pedig elő is állítottak.

A Közlekedési Múzeum elfoglalása volt a ligetvédők eddigi leglátványosabb akciója. Kiderült, hogy az utóbbi hónapokban felépített riadóláncukkal nagyon gyorsan tudnak elszánt embereket mozgósítani. Ezt értékelhetnék sikerként is, csakhogy közben a kordonok megrongálásával okot adtak a Városliget Zrt.-nek, hogy birtokvédelmi eljárást indítson ellenük, ami akár ki is söpörheti a mozgalmat a Városligetből. Legkésőbb július közepéig kiderül, hogy a hatóságok felszámolják-e a tábort a Magyar Zene Házának kijelölt területen. A demonstrálók alighanem maguk is érzik, hogy romlottak a pozícióik, ezért a látványos akció megünneplése helyett hétfő este inkább az ellenállás megszervezéséhez láttak hozzá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.