Egyre több német akarja visszaállítani a sorkötelezettséget

Ahogy növekszik a világban zajló konfliktusok száma, úgy egyre több német jut arra, hogy vissza kellene állítani az általános hadkötelezettséget, állapította meg a YouGov nevű közvélemény-kutató cég legutóbbi felmérése. A kutatás szerint a németek 36 százaléka támogatná a sorkatonaság visszaállítását, és már csak 49 százalék ellenezné. A válaszadók 15 százaléka inkább nem fogllat állást a kérdésben.

Ursula von der Leyen német honvédelmi miniszter benéz a bajor hegyekben gyakorlatozó katonákhoz - Fotó: AFP/Christof Stache

A hadkötelezettség támogatottsága az ország nyugati részén valamivel magasabb (37 százalék), mint keleten (32 százalék). A felmérés szerint az idősebbek és képzetlenebbek körében volt magasabb azoknak az aránya, akik kötelező kiképzésre küldenék a fiatalokat.

Németországban 2011 júliusában törölték el a kötelező sorkatonai szolgálatot, mert a kormány sem biztonságpolitikai, sem katonai szempontból nem látta indokoltnak a fenntartását. Ugyanakkor a szolgálati kötelezettség továbbra is szerepel a német alaptörvényben, amit így akár egy egyszerű törvénymódosítással is vissza lehetne állítani. (FAZ)