Végre lehet szavazni, hogy melyik faj legyen 2017-ben az év madara Magyarországon

2016 június 29., szerda 8:18
127

Elindult az év legfontosabb madárügyi szavazása, a Magyar Madártani Egyesület honlapján.

A verseny 1979 óta fut, a célja, hogy minden évben olyan madárfajok kapjanak nagyobb figyelmet, melyek védelmében a társadalomnak is nagy szerepe lehet. Szavazni július 27-éig lehet, egy IP-címről csak egy szavazatot fogad a rendszer. A legtöbb szavazatot kapó madár köré fogja tervezni jövő évi kampányát az MME.

Idén elég erős lett a mezőny, három jelölt közül lehet választani. Közös bennük, hogy mindhárom faj előfordul városi környezetben is, négy évszakon át velünk élnek és mindegyik faj életéhez kapcsolódik olyan védelmi program, melybe bárki könnyedén bekapcsolódhat és segíthet óvni ezeket a madarakat.

És akkor a három jelölt:

Erdei fülesbagoly

A leggyakoribb hazai bagolyfaj, országszerte általánosan elterjedt, de főleg a magasan fekvő, zárt erdőket szereti. Eszetlen nagy király. Kisebb rágcsálókat fogyaszt, saját fészek helyett más madarak már üresen álló fészkébe költözik be.

Erdei fülesbagoly (Pavlen666/Wikipedia)

Házi veréb

Óriási raj madárfaj: kifejezetten bírja az ember közelségét, országszerte elterjedt. Sajnos az utóbbi években Nyugat-Európában nagyon csökkent a populáció, nálunk még tartják magukat. Fiatalon főleg rovarokat fogyaszt és később inkább a vegán dolgok jönnek be náluk. Költ mindenhol: fák odvaiban, épületek zugaiban is, de bemegy a mesterséges odúkba is.

Házi veréb (Wikipedia) Fotó: Jaap Pol

Tengelic

Az egyik legszínesebb pintyféle nálunk. Mondani se kell, óriási császár egy madár. Parkok, kertek, fasorok gyakori lakója. Igényes fészekrakó, minőségi alapanyagokból dolgozik. Állandóan csapatokban jár, bejár a madáretetőkbe is. Felnőttként már gyommagvakra jár rá, de a fiókák csőrébe még lenyomják a hernyókat is.

Tengelic (Fotó: Wikipedia, David Friel - originally posted to Flickr as Gold Finch)

Mindhárom fajról sok további részlet kiderül az MME honlapjáról és ott lehet szavazni is. Illetve ajánljuk tavalyi nagyobb cikkünket is, amiből rengeteg minden kiderül a budapesti madárhelyzetről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt