Végre lehet szavazni, hogy melyik faj legyen 2017-ben az év madara Magyarországon

ÁLLAT
2016 június 29., 08:18
comments 124

Elindult az év legfontosabb madárügyi szavazása, a Magyar Madártani Egyesület honlapján.

A verseny 1979 óta fut, a célja, hogy minden évben olyan madárfajok kapjanak nagyobb figyelmet, melyek védelmében a társadalomnak is nagy szerepe lehet. Szavazni július 27-éig lehet, egy IP-címről csak egy szavazatot fogad a rendszer. A legtöbb szavazatot kapó madár köré fogja tervezni jövő évi kampányát az MME.

Idén elég erős lett a mezőny, három jelölt közül lehet választani. Közös bennük, hogy mindhárom faj előfordul városi környezetben is, négy évszakon át velünk élnek és mindegyik faj életéhez kapcsolódik olyan védelmi program, melybe bárki könnyedén bekapcsolódhat és segíthet óvni ezeket a madarakat.

És akkor a három jelölt:

Erdei fülesbagoly

A leggyakoribb hazai bagolyfaj, országszerte általánosan elterjedt, de főleg a magasan fekvő, zárt erdőket szereti. Eszetlen nagy király. Kisebb rágcsálókat fogyaszt, saját fészek helyett más madarak már üresen álló fészkébe költözik be.

Erdei fülesbagoly (Pavlen666/Wikipedia)
photo_camera Erdei fülesbagoly (Pavlen666/Wikipedia)

Házi veréb

Óriási raj madárfaj: kifejezetten bírja az ember közelségét, országszerte elterjedt. Sajnos az utóbbi években Nyugat-Európában nagyon csökkent a populáció, nálunk még tartják magukat. Fiatalon főleg rovarokat fogyaszt és később inkább a vegán dolgok jönnek be náluk. Költ mindenhol: fák odvaiban, épületek zugaiban is, de bemegy a mesterséges odúkba is.

Házi veréb (Wikipedia)
photo_camera Házi veréb (Wikipedia)

Tengelic

Az egyik legszínesebb pintyféle nálunk. Mondani se kell, óriási császár egy madár. Parkok, kertek, fasorok gyakori lakója. Igényes fészekrakó, minőségi alapanyagokból dolgozik. Állandóan csapatokban jár, bejár a madáretetőkbe is. Felnőttként már gyommagvakra jár rá, de a fiókák csőrébe még lenyomják a hernyókat is.

Tengelic (Fotó: Wikipedia, David Friel - originally posted to Flickr as Gold Finch)
photo_camera Tengelic (Fotó: Wikipedia, David Friel - originally posted to Flickr as Gold Finch)

Mindhárom fajról sok további részlet kiderül az MME honlapjáról és ott lehet szavazni is. Illetve ajánljuk tavalyi nagyobb cikkünket is, amiből rengeteg minden kiderül a budapesti madárhelyzetről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.