A Fradi kapja a legtöbb pénzt az Eb-szereplésért

A magyar klubok is profitálnak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságból: az UEFA összesen 150 millió eurót oszt szét a válogatott játékosokat adó egyesületek között.

Az elvek a klubszövetség (ECA) és az UEFA tavalyi megállapodása alapján változatlanok: az összeg kisebbik felét, 40 százalékot a selejtezősorozat után, 60 százalékot pedig az Eb után fizették-fizetik ki.

A portál híre alapján pénz jár a selejtezősorozatban minden olyan játékosért, aki bekerült a meccskeretbe, az Eb-n az eltöltött napokért az első meccstől az utolsó találkozót követő napig; plusz 14 napért, ami a hivatalos felkészülési időszaknak számít.

Ebből a szempontból az Eb legnagyobb nyertese hazai szinten a Ferencváros, mivel 6 játékosa is szerepelt az Eb-n: 5 a magyar válogatottban, 1 pedig a szlovák nemzeti csapatnál (Dibusz Dénes, Nagy Ádám, Gera Zoltán, Pintér Ádám, Böde Dániel, Stanislav Sestak).

Magyarország egyik legpatinásabb klubjának 869 760 euró, azaz nagyjából 276 millió forint jár az Eb után.

A Videotontól két játékos utazott (Lang Ádám, Juhász Roland) Franciaországba, a fehérváriaknak 289 920 euróval, azaz 92 millió forinttal nő a bevételük. A Haladás (Király Gábor), a Puskás Akadémia (Fiola Attila), a DVTK (Elek Ákos), a DVSC (Korhut Mihály) és az MTK (Bese Barnabás) is várhatja az átutalást, játékosaik után a csapatokat 149 600 euró, körülbelül 46 millió forint illeti meg.

Az UEFA a korábbi gyakorlat szerint minden bizonnyal kora ősszel utalja el a pénzeket. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.