A Fülöp-szigeteki elnök arra kéri a helyieket, hogy ha ismernek drogfüggőket, öljék meg őket

külföld
2016 július 01., 09:22
comments 125

Csütörtökön tette le elnöki esküjét Rodrigo Duterte, a szélsőségesen rendpárti polgármesterből lett államfő. A Fülöp-szigeteken májusban zajlottak választások, ekkor nyert a 71 éves polgármester, aki saját városában halálosztagokkal számolta fel a bűnözést, de kritikusai szerint számos ártatlan áldozattal is végeztek. Személyével korábban részletesebb cikkben is foglalkoztunk.

A győzelem és a beiktatás közötti időszakban Duterte végigturnézta az országot és tömeges kivégzéseket ígért mindenkinek. A hatóságok pedig már el is kezdték levadászni a drogdealereket.

Az esküjét az elnöki palotában, kevés ember jelenlétében tette le, majd este egy manilai szegénynegyedbe ment, hogy ott ígérje meg, tömegesen fogják kivégezni a drogkereskedőket.

"És ha ismertek drogfüggőket, menjetek és öljétek meg öket ti magatok, mert a szüleiknek ez túl fájdalmas lenne." - mondta még az új elnök.

Említette azt is, hogy jó üzleti érzékre vall, ha most valaki a temetői bizniszben helyezkedik el. Mint mondta, ezzel senki nem fog csődbe menni, de ha lelassul az üzlet, majd szól a rendőreinek, hogy szedjék össze magukat, segítsenek az embereknek pénzt keresni.

Első elnöki beszédében korábban beszélt arról is, hogy a kormányzat minden szintjén megjelenő korrupció és az utcákat ellepő bűnözés a legsúlyosabb probléma, amivel kezdeni kell most valamit. Ehhez korábban már felvetette, hogy vissza fogja állítani az akasztás intézményét.

A diplomáciai vonalon is lehetnek majd kihívásai az új elnöknek. Az Egyesült Államokkal és Ausztráliával már megválasztása előtt megromlott a viszonya, miután egy megerőszakolt ausztrál hittérítő sorsán viccelődött. Választási győzelme után nekiment az ENSZ-nek is, mint mondta, baszódjon meg az ENSZ, ami még a közel-keleti káoszt sem tudta megoldani, szóval inkább fogják be a szájukat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.