A Széll Kálmán térre beszökött az ősz, de annyira, hogy máris kiszáradt 9 fa a kellős közepén

Nem hiába ábrázolták valóságos meseerdőként a leendő Széll Kálmán teret az építkezés nagy méretben kirakott látványtervein.

Egy meseerdőben ugyanis – a meseélet kegyetlen törvényei szerint – a mesefák nemcsak kinőnek, de néha el is pusztulnak. Most, nem egészen két hónappal azután, hogy megnyitották a teljesen felújított teret, máris elpusztult kilenc példány. Nagyjából egy csomóban állnak a tér közepén, az óra mellett, illetve attól kicsit a domb felé.

Kiszáradt az órához legközelebbi hármas facsoport, a hozzájuk legközelebbi szóló példány, illetve a következő üldögélő-pihenő blokk 6 fája közül 5.

Eleve gyanús volt, hogy a hatalmas tér összes többi növénye pompásan növekszik, a díszfüvektől

a cserjéken és a virágokon át a fákig, hála a monszunidőjárásnak, a beteg fák egyetlen zárt tömbben találhatóak. Itt valamit alapvetően elcseszhettek, ezek nem véletlen megbetegedésnek néznek ki – gondoltam, miközben a Főkertet hívtam.

Nem magáncég, tehát pénteken ebéd után nem dolgozik itt kutya sem, de végül elértem egy szakembert, aki a fákkal kapcsolatos vészhelyzetek telefonügyeletese volt, és mint ilyen, az egyetlen ember a cégnél, akinek nem 4,5 napos a munkahete. Ő úgy tudta, hogy a vízellátással volt valami probléma. A Főkert ugyan már átvette a tér gondozását, de a faügyeletes szerint a kilenc fa pótlása garanciális ügy lesz.