A cseh és a szlovák kormány belátja, hogy a britek főleg a kelet-európai bevándorlók miatt szavaztak a kilépésre

külföld
2016 július 03., 13:10
comments 229

Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnökök vasárnap a cseh közszolgálati tévé vitaműsorában értékelték a Brexit miatt kialakult helyzetet. Mindketten egyetértettek abban, hogy a jövőben vonzóbbá, emberközelibbé kell tenni az EU működését, de örülnének, ha a következő hónapokban nem csak a brit kilépés kérdései szerepelnének az Európai Unió napirendjét. Robert Fico és Bohuslav Sobotka - Fotó: AFP/Michal CizekRobert Fico szerint ez csak egyike az eseményeknek, nem tragédia, de valóság.

Bohuslav Sobotka pedig arra számít, hogy a Brexit idővel kevésbé fontossá válik, és az uniós tagállamoknak olyan témákra kell összpontosítsák figyelmüket, ahol az állampolgárok pozitív változásokat várnak. A cseh miniszterelnök szerint hasznos lenne, ha a tagállamok nagyobb szabadságot kaphatnának a kohéziós támogatások felhasználásában.

A brit népszavazás eredményét mindkét politikus szerint nagyban az befolyásolta, hogy a szigetország láthatóan nem volt felkészülve nagyszámú kelet-európai bevándorló befogadására, ami súlyos gondokat okozott.

Sobotka emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia az EU 2004-es bővítése után azonnal megnyitotta munkaerőpiacát az új tagállamok előtt, míg mások, mint Németország vagy Ausztria, csak fokozatosan. Elmondta, hogy ebből a szempontból hogy a német és az osztrák hozzáállás okosabb volt, aki a kelet-európai országok csatlakozása után még vártak 7 évet, mielőtt beengedték volna az új tagállamok melósait a munkaerőpiacukra. Bár ezt a lépést akkor ők is erősen bírálták. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.