Üzent a Nagy-Britanniában élő EU-polgároknak a miniszterelnök-esélyes: bizonytalan a sorsotok

külföld
2016 július 03., 15:19
comments 286

Theresa May brit belügyminiszter, aki az utóbbi napok fejleményei után David Cameron első számú utódjelöltje lett, arról beszélt egy tévéműsorban, hogy későbbi tárgyalásokon fog csak eldőlni, mi lesz a jelenleg Nagy-Britanniában élő és dolgozó európai uniós állampolgárokkal.

„Jelenleg nincs semmi változás, de természetesen fel kell hoznunk ezt a kérdést a tárgyalások folyamán. Meg kell vizsgálnunk a tárgyalások részeként a nálunk élő európaiak helyzetét is”

– mondta.

A nyilatkozat az után következett, hogy az egyébként nagyon EU-párti liberális demokraták követelték, hogy a konzervatívok nyugtassák meg a Nagy-Britanniában élő, ott letelepedett európaiakat, hogy megvédik őket az EU elhagyásának káros következményeitől. May azonban erre – legalábbis egyelőre nem volt hajlandó.

Theresa May. AFP PHOTO / FRANTZESCO KANGARIS
photo_camera Theresa May. AFP PHOTO / FRANTZESCO KANGARIS

May azért esélyes a brit miniszterelnöki posztra, mert maga ugyan – a kormány többi tagjához hasonlóan – a maradást támogatta, de elég visszafogottan, és például a bevándorlás kérdésében mindig keményvonalas álláspontot képviselt. Közben pedig a legismertebb brexites tory politikusok, Boris Johnson és Michael Gove House of Card-os stílusú leszámolásban szúrták hátba egymást. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.